Moederdag

Dagelijks leven

17 mei 2018 door Josefien Verschuure

Is Moederdag ouderwets en achterhaald?

Afgelopen zondag was het Moederdag. Een speciale dag om je moeder in het zonnetje te zetten en om haar te laten weten dat je waardeert wat ze altijd voor je doet. Misschien heb je je moeder verrast met een ontbijtje op bed, misschien heb je een cadeautje gegeven. Het kan ook zijn dat Moederdag een pijnlijke dag voor je is omdat je geen moeder meer hebt of omdat je graag moeder wilt zijn. Wat kunnen al die Moederdagreclames dan moeilijk zijn!

Net zoals veel feestdagen is Moederdag compleet gekaapt door de commercie. Het kan zijn dat het bij jou gaat om het verwennen van je moeder – de meeste bedrijven gaat het er alleen om dat jij meer koopt. En dat lijkt te lukken, tenminste als jij nog aan Moederdag doet. Het aantal mensen dat Moederdag viert, loopt echter elk jaar terug.

Het AD vroeg zich vorige week dan ook af of het tijd werd voor een Moederdag 2.0. In dit artikel komen verschillende experts aan bod. Zo ook Esther de Jong. Zij merkt op dat je zorg en arbeid idealiter gelijk wilt verdelen. Dat de vrouw wordt neergezet als iemand die hooguit een halve baan heeft en de zorg voor het gezin op zich neemt, terwijl de vader het geld in het laatje brengt en de klussen doet, wordt gezien als stereotype, achterhaald. En misschien is dat zo. Misschien is het een goed idee om moeders een klusset cadeau te doen in plaats van chocolade of parfum. Stiekem vraag ik me af, wat ik mijn vader dan cadeau moet doen…

Misschien moeten we het niet meer hebben over de verschillende rollen van vader en moeder. Misschien is het tijd voor een Ouderdag. Dan hoef ik er tenminste niet over na te denken aan wie ik de nieuwe boormachine cadeau doe…

Laten we het maar bij Vader- en Moederdag houden. Vrouwen (en mannen), laten we het moeder-zijn koesteren.

Het gaat wellicht wat ver om het hele concept man en vrouw niet meer te gebruiken. Maar het is wel hoog tijd om alle clichés over vrouwen en hun positie overboord te zetten. De vrouw van tegenwoordig is een man (misschien met iets meer emotie) die toevallig kinderen kan baren. Het is verontrustend dat nog niet alle vrouwen dat snappen. Hoe durven vrouwen ervoor te kiezen om niet of weinig te werken, omdat ze kinderen thuis hebben? Hoe kan het dat besturen niet zo makkelijk vrouwen kunnen vinden? Waarom moet de technische sector smeken om meer vrouwen?

Aan de politiek ligt het niet. Die probeert op alle mogelijke manieren te stimuleren dat man en vrouw beiden werken. Kijk alleen maar naar de belastingdruk. De belastingdruk voor eenverdieners ligt een stuk hoger dan die van tweeverdieners.

Zijn vrouwen dan onzeker? Zijn ze geïndoctrineerd? Speelt hun man de baas over hen? Of willen ze niet? Zijn vrouwen toch anders dan mannen? Zijn er vrouwen die met liefde “achter het aanrecht staan” en daarom minder werken dan hun man?

Met die laatste antwoorden begeef ik me op glad ijs. Toch durf ik dat aan. Niet om tot in de diepe details te discussiëren over werkende vrouwen en in het bijzonder over vrouwen in de politiek. Dat niet, maar wel om nog eens een ode te brengen aan mijn moeder en aan alle andere moeders die hun kind(eren) op de eerste plaats zetten. Dat zijn de vrouwen die mij het Bijbelse voorbeeld geven: “Opdat zij de jonge vrouwen leren voorzichtig te zijn, haar mannen lief te hebben, haar kinderen lief te hebben, matig te zijn, kuis te zijn, het huis te bewaren, goed te zijn, haar eigen mannen onderdanig te zijn, opdat het Woord Gods niet gelasterd worde.” (Titus 2:4,5).

Bij nader inzien vind ik een Ouderdag toch geen goed idee. Laten we het maar bij Vader- en Moederdag houden. Vrouwen (en mannen), laten we het moeder-zijn koesteren. Want dat is niet ouderwets en achterhaald, dat is prachtig!

Josefien Verschuure is secretaris bij SGP-jongeren.

Reacties

S
Natuurlijk moet Moederdag blijven. maar hoe mooi zou het zijn als we dit weer doen in de geest van Anna Jarvis die deze dag "heeft uitgevonden". Haar moeder, Ann Reeves Jarvis was een vredesactiviste die ontzaglijk veel goed heeft gedaan voor gewonde soldaten uit beide kampen in de Amerikaanse Burgeroorlog, eind van de 19de eeuw. Een maatschappelijk hardwerkende vrouw die zich heeft ingezet voor anderen in de samenleving.
REAGEER
S
Ann Reeves hield in 1908 een in memoriam in St Andrew's Methodist Church (Grafton, West Virginia) om haar moeder te gedenken. Ze ijverde om Moederdag tot een officiële holiday in de USA te maken. Haar inspiratie? Het eren van haar moeder en het prachtige werk wat zij begonnen was voor anderen in de samenleving voortzetten. Toen het commercieel werd, heeft Anna er alles aan gedaan om deze dag te boycotten. Tevergeefs! Moederdag is dus oorspronkelijk een dag van een kind voor haar moeder dat trots op haar is. Mooi om vooral dit te behouden!
REAGEER
S
Oh ja, en toen onze vader nog leefde, kreeg hij van ons kinderen zijn geliefde after shave of een ander chique luchtje. Zijn gereedschap kocht hij liever zelf, op doordeweekse dagen of op de zaterdag.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher