Gerard de Korte

Nieuws

15 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Bisschop De Korte deelt kritiek kardinaal Eijk op paus Franciscus niet

"Nergens blijkt dat de paus de leer van de kerk geweld aandoet. Maar wel wil hij rekening houden met de weerbarstigheid van ons bestaan," schrijft bisschop Gerard de Korte in het Nederlands Dagblad.

Zijn column is een reactie op forse kritiek van de Nederlandse kardinaal Wim Eijk richting paus Franciscus. Eijk schrijft dat de paus in zijn ogen heeft "nagelaten duidelijkheid te geven over de koers en de leer van de Rooms-Katholieke Kerk". De kardinaal, tevens aartsbisschop van Utrecht, doelt hierbij op een kwestie in Duitsland waar bisschoppen een conflict hebben over het onder voorwaarden toelaten van protestanten tot de eucharistie bij de voltrekking van huwelijken. 

De Korte: "Sommige gelovigen, ook hoge geestelijken, menen dat de paus ruimte laat voor verwarring. Maar is het niet beter te spreken over een pauselijke bereidheid tot blijvende dialoog? Een dergelijke houding komt niet voort uit modernisme of vrijzinnigheid, maar vanuit het hart van het evangelie. God is in Christus naast ons gaan staan. Op onze beurt zijn wij geroepen dicht bij onze naaste te blijven. Als Christus ons heeft aanvaard, zijn ook wij geroepen elkaar te aanvaarden.

Het gaat om de bereidheid tot een blijvende dialoog, die niet inhoudt dat wij onze diepste overtuigingen verloochenen, maar wel openstaan voor de werking van de Heilige Geest in de ander."

Lees ook: Kardinaal Eijk uit forse kritiek op paus Franciscus.

Foto: EO

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher