Financiën, kerk én Nederland lijken niet zo heel goed samen te gaan

God15 mei 2018 Gilbert Thera
re:connect

Laatst vroeg mijn mentor mij hoe het met de kerk ging. Mijn reactie was snel en makkelijk gegeven: Goed! Want het gaat ook goed met de kerk. Nog steeds komen mensen als het ware “thuis” bij re:connect. Natuurlijk gaan er ook nog wel dingen mis. Het komt bijvoorbeeld nog steeds voor dat mensen zich niet gezien of gehoord voelen en dat is erg, maar tegelijkertijd weten we dit en doen we onze stinkende best om dit te veranderen. En stap voor stap lukt dat ook wel.

De tweede vraag die ik toen kreeg was hoe het met de financiën ging. En weer zei ik snel goed. Maar nu ik er zo over nadenk moet ik dat antwoord nuanceren. Het gaat nu goed met de financiën. Er komt genoeg binnen om de vaste maandelijkse lasten te dragen en we zouden zelfs een klein beetje kunnen sparen. Maar ik zeg heel bewust dat het nu goed gaat, want vorig jaar ging het een stuk minder goed.

Ik zeg heel bewust dat het nu goed gaat, want vorig jaar ging het een stuk minder goed.

Het was vorig jaar rond deze tijd dat een grote groep vaste gevers zich om uiteenlopende redenen terugtrok. De meesten vertrokken niet uit de gemeente, maar konden door omstandigheden niet meer geven. In totaal ging het om een daling van zo’n 1.400 euro per maand. Dat is vrij lastig als je een beginnende kerk bent met groeiende vaste lasten.

Net in de maand dat ik full-time zou gaan starten begon de terugloop… en ik kan je zeggen, die full-timer kost serieus geld, een kleine 2.900 euro per maand om precies te zijn. Als dat geld nou allemaal bij mij uit zou komen, dan zou ik echt wel een dansje maken en mij daarna waarschijnlijk ongemakkelijk voelen. Nee, van dat geld hou ik een kleine 1.900 euro over waar mijn pensioen nog vanaf moet. Nog steeds een prima bedrag, begrijp me niet verkeerd, maar ik hoop niet dat je mij arrogant vindt als ik zeg dat ik daar dan ook mijn stinkende best voor doe en er keihard voor werk.

Maar goed, daarnaast huren we een gebouw voor de zondagse vieringen (1.250 euro per maand), een kantoorruimte voor doordeweeks waar ik werk en waar er pastorale gesprekken en teammeetings worden gehouden (275 euro per maand) en dan hebben we ook nog een opslag voor spullen die we niet in het kerkgebouw kwijt kunnen (76 euro per maand). Dan zijn we er nog niet, want we hebben ook nog abonnementen, denk hierbij aan de netwerken waar we deel van zijn, boekhoudprogramma, mediapakketten, licenties en planning tool voor diensten (bij elkaar ca. 200 euro per maand). Dit alles bij elkaar kost de kerk al zo’n 4.700 euro. En dan heb je het nog niet over de kosten van de koffiehoek, re:connect kids en de hashtag.

Wanneer je bedenkt dat er vorig jaar gemiddeld zo’n 5.000 euro per maand binnenkwam toen er opeens zo’n 1.400 euro maandelijks wegviel, dan kan je je wel voorstellen dat wij (het kernteam) ons achter de oren hebben gekrabd… Wat ben ik achteraf dankbaar dat de Baptistengemeente Haarlem (van wie wij het gebouw huren) zo aardig is geweest (en nog steeds) dat wij de achterstand die wij opliepen rustig mogen inlopen.

Ik deel het nu wel, omdat ik geloof dat wij niet de eerste (en laatste) startende kerk zijn die dit soort uitdagingen meemaken.

Eerlijk gezegd heb ik dit nooit eerder gedeeld omdat ik niet wil dat mensen geven uit een gevoel van verplichting of medelijden. Maar ik deel het nu wel, omdat ik geloof dat wij niet de eerste (en laatste) startende kerk zijn die dit soort uitdagingen meemaken.

Financiën, kerk én Nederland lijken niet zo heel goed samen te gaan. Nog steeds zijn er mensen die re:connect thuis noemen, maar bewust niets geven. Niet omdat ze het niet hebben, maar omdat ze gewoon vinden dat ze niet hoeven te geven. En serieus, ik wil niemand aanvallen, maar ik snap dat gewoon niet. Dus voel je vooral vrij om het uit te leggen. En nogmaals, ik heb het hier over mensen die bewust niet geven, terwijl ze het wel hebben. Hoe belangrijk is de community en het wekelijks samenkomen dan voor je?

Wij hebben bij re:connect in de regel geen collecte, zullen we ook niet gaan invoeren. Waarom? Omdat ik wil dat mensen die re:connect thuis noemen zich bewust zijn van het feit dat alles geld kost en dat ze die verantwoordelijkheid willen meedragen. Niet omdat iemand wekelijks een praatje houdt over het geven, maar omdat ze uit eigen beweging willen bijdragen. Ik geloof namelijk echt heel erg in samen verantwoordelijkheid dragen.

Nog steeds zijn er mensen die re:connect thuis noemen, maar bewust niets geven. Niet omdat ze het niet hebben, maar omdat ze gewoon vinden dat ze niet hoeven te geven. En serieus, ik wil niemand aanvallen, maar ik snap dat gewoon niet.

Ik heb dit stuk “De andere kant van de medaille” genoemd, omdat ik de tijd rijp heb geacht om die andere kant eens te belichten. Want die ene kant is zichtbaar en helder voor een ieder. In ons geval is aan die ene kant een dynamische jonge kerk te zien waar jong en oud graag komt. Waar gebrokenheid een plek krijgt en waar we ons best doen om iedereen te zien. Deze kant zien mensen en vinden ze prettig. Maar aan de andere kant van die medaille is te zien dat de verantwoordelijkheid die die ene kant mede mogelijk maakt, niet gezamenlijk wordt gedragen. Anders gezegd, we missen de betrokkenheid op financieel vlak waardoor wij ons in het verleden niet konden houden aan onze financiële verplichting en nu aan het inlopen zijn.

Nu zou ik een oproep kunnen doen aan iedereen om iets te geven, maar dat ga ik lekker niet doen. Ik hoop wel dat je even een moment wilt nemen om na te denken.

Als jij naar een kerk gaat en die kerk thuis noemt, bedenk dan even of je ook je schouders onder het financiële stuk heb gezet (indien dat mogelijk is).

Als jij naar een kerk gaat en die kerk thuis noemt, bedenk dan even of je ook je schouders onder het financiële stuk heb gezet (indien dat mogelijk is). Serieus, als iedereen die zou kunnen, zijn of haar schouders zou zetten onder het financiële stuk, dan zouden kerken wereldwijd zoveel meer kunnen doen dan we nu voor mogelijk houden.

In ons geval zouden we geen seconde twijfelen om Het Open Huis in Schalkwijk te ondersteunen in hun missie zodat zij nog meer mensen in Schalkwijk kunnen bedienen vanuit Gods Liefde. We zouden dan ook een gebouw kunnen kopen waarvan de deuren misschien wel 7 dagen in de week open zouden zijn, waar mensen kunnen komen om te eten en te drinken, waar er kleding is, etc. etc. Maar daarvoor is het nodig dat we bewust zijn van die andere kant van de medaille en daarom heb ik vandaag de stap genomen om er gewoon over te schrijven.

Ik hoop dat het iemand helpt in zijn of haar proces en dat ik je heb mogen uitdagen om de volgende stap hierin te nemen.

Ga naar de website van re:connect.

Praatmee

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho