Gaza bloedbad

Nieuws

15 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Deze journalist bezocht de Israëlische kant van de grens én Gaza

Bij de grens van Israël met Gaza vond gisteren een bloedblad plaats. Bij gewelddadige protesten in Gaza kwamen zeker 58 Palestijnen om het leven. Deze dagen wordt het Israëlisch-Palestijnse conflict van diverse kanten belicht. Journalist Jan Franke is één van de zeldzame journalisten die in Gaza was én de Israëlische kant van de grens bezocht.

"Deze protesten zijn al weken aan de gang," schrijft hij via Twitter. "Ik heb ze zowel vanaf de Israëlische kant van de grens als vanuit de Gazastrook zelf verslagen. Dat zijn twee totaal verschillende ervaringen, die mijns inziens ook de berichtgeving beïnvloeden. Vanaf de Israëlische kant sta je redelijk dichtbij, maar het blijft een vreemde ervaring. Je kan zonder verrekijker geen gezichten onderscheiden. Je ziet een massa die protesteert, maar je voelt 'de menselijkheid' van de demonstranten niet. (Als jullie begrijpen wat ik bedoel).

Je zit dus vanaf een heuveltje te kijken naar een mensenmassa en geregeld klinkt het geweervuur van Israëlische scherpschutters en soms ook luide explosies. Je weet dat daarbij de hele dag al doden voelen in de mensenmassa verderop, maar je 'voelt' dit niet door de afstand. In Gaza daarentegen is de ervaring rauw en - vond ik - zeer aangrijpend. Jonge jongens die een zekere dood tegemoet lopen. Letterlijk tientallen mannen van mijn leeftijd (33) zonder benen. Die zijn geamputeerd in provisorische operaties in Gaza.

In Gaza stinkt het. Je keel is droog, overal stof, en vaak ook chaos. Boven je hoofd het continue gezoem van Israelische drones. In de lucht hangen zeppelins met camera's. Je hebt het idee dat je nog niet eens onbespied naar de wc kan.

Gezien bovenstaande ben ik van mening dat je eigenlijk alleen goed verslag kan doen van wat hier gaande is, als je aan beide kanten van de grens bent geweest. De ervaringen zijn namelijk zo hemelsbreed verschillend. Nu kunnen Israëlische journalisten en media niet in Gaza werken, vanwege de oorlog met Hamas en gevaar op kidnap etc. In mijn ogen kleurt dit de media hier te sterk en worden Gazanen te makkelijk ontmenselijkt."

Hulpverleners in de Gazastrook noemen een aantal van zeker 1.200 gewonden. Het bloedbad in Gaza maandag was de dodelijkste dag sinds 2014.

Volg hier Jan Franke via Twitter.

Reacties

Iran was van plan om, rond de viering van het 70-jarig bestaan van Israel, het land via het noorden en het westen binnen te komen om zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien. Goddank heeft Israel op tijd hun wapenarsenaal in Syrie kunnen vernietigen en aan de grens met Gaza staan de Israelische militairen klaar om hun land te verdedigen. Heel letterlijk: ze moeten de vijand ter plekke tegenhouden. Dat er in deze oorlog doden vallen is begrijpelijk. Iemand die een ander land aanvalt moet daar niet zielig over doen. Hamas kiest er zelf voor!
REAGEER
H
Heel goed Manuela. Het kan Hamas geen lor schelen hoeveel van hun eigen mensen ze de dood injagen. Je weet dat de top van Hamas in grote luxe leeft in de Golfstaten. Betaald van het geld dat ze o.a. van ons en van de EU krijgen. De EU die straks weer hun hand bij de lidstaten ophoudt. Trump is zo verstandig de Amerikaanse bijdrage aan de Palestijnen in te perken of misschien wel te beëindigen. Maar Nederland en de EU doen er in reactie daarop eerder nog wat bij. Nou, met dank van de kopstukken in de golfstaten.
REAGEER
Ja, vanavond was het ook weer raak in het Nieuws: "Ze hebben geen ziekenhuizen genoeg en hielden geweldloze demonstraties." Ik kan hier elke keer weer boos over worden. Als er van de miljarden die ze elk jaar krijgen ziekenhuizen waren gebouwd in plaats van het graven van tunnels naar Israel, hadden ze nu voor hun mensen kunnen zorgen. En dan die show met een gestorven baby. Als het kind thuis was gebleven had het nog geleefd! Alles wordt opgeofferd aan de vernietiging van de staat Israel en normale menselijke liefde kennen ze niet.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher