Ds. H. Peet

God

14 mei 2018 door Jeffrey Schipper

'Ik ben bang dat ik de Heilige Geest heb belasterd door mijn zonden'

'Ik heb me een week geleden bekeerd, maar ik heb niet goed nagedacht over de gevolgen en wat ik nu niet meer mag doen omdat dat zonde is,' schrijft een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 

De vragensteller vervolgt: 'Ik weet zeker dat ik in die week tijd zonde heb begaan, maar ik weet niet welke omdat ik nog maar één keer in de Bijbel heb gelezen en ik weet dus ook niet wat wel en niet zonde is. Maar het probleem is dat ik bang ben dat ik de Heilige Geest heb belasterd doordat ik misschien nog steeds zondig, ik ben nu verschrikkelijk bang dat ik niet meer gered kan worden.'

Ds. H. Peet (foto) geeft antwoord. "Ik zou wel heel benieuwd zijn hoe dat zo is gekomen, terwijl je tegelijk aangeeft dat je nauwelijks iets van de Bijbel weet. Het lijkt me goed om eerst nog maar even kort uit te leggen wat bekering volgens de Bijbel inhoudt. In de Bijbel heeft dat alles te maken met de ontdekking dat je een zondig mens bent en daar verlossing voor nodig hebt. Je krijgt verdriet over wat je in Gods ogen niet goed hebt gedaan en gaat beseffen dat je het zelf nooit meer goed kunt maken. Je krijgt vergeving nodig, je gaat beseffen dat je helemaal op het werk van de Heere Jezus bent aangewezen.

Daaruit komt ook het verlangen voort om het in je leven over een andere boeg te gooien. Je krijgt de Heere lief en wilt Hem geen verdriet meer doen. Je krijgt een hekel aan de zonde en gaat daar tegen strijden. Ook dat hoef je niet in eigen kracht te doen. God wil door Zijn Heilige Geest de kracht geven om tegen de zonde de strijd aan te binden. Over bekering kun je meer vinden in de bekende gelijkenis over de verloren zoon (Lucas 15:11-32, red.).

Angst dat jij niet gered zou kunnen worden omdat je gelasterd zou hebben tegen de Geest van God hoef je echt niet te hebben," voegt de christelijke gereformeerde predikant uit Sliedrecht toe. (...) Deze zonde is namelijk een willens en wetens je verharden, het is een extreme haat tegen de Heere Jezus, Zijn werk voor duivelswerk uitmaken. In jouw geval kan er sprake zijn van zonde uit onwetendheid en dat is uiteraard iets van totaal andere orde."

Peet raadt de vragensteller aan om in een kerkelijke gemeente een oriëntatie-cursus christelijk geloof te volgen. Een andere mogelijkheid is een kijkje nemen op deze website. "Deze site is speciaal gericht op mensen met allerlei vragen over het christelijk geloof."

Bekijk de volledige beantwoording op Refoweb.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher