Indonesië vlag

Nieuws

14 mei 2018 door ANP | NOS

Familie pleegt aanslagen op kerken in Indonesië; IS eist aanslagen op

De daders van de aanslagen op drie kerken in de Indonesische stad Surabaya waren afkomstig uit dezelfde familie. Dat heeft de Indonesische politie zondag gezegd. Bij de aanslagen kwamen meer dan tien mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond, meldt het ANP.

De bommen gingen af in de vroege ochtend, tijdens de kerkdiensten. De vader van de familie reed een bomauto naar binnen bij een van de kerken, voegt de NOS toe. De moeder drong met twee dochters, van 9 en 12 jaar, een andere kerk binnen en blies zichzelf op. De derde aanslag werd gepleegd door de zonen, van 16 en 18 jaar. Ze reden met hun motoren een kerk binnen en lieten bommen ontploffen.

De leden van de familie zouden behoren tot een groep van IS-strijders die teruggekeerd zijn uit Syrië. Beelden laten zien dat niet alleen de kerken zelf zwaar beschadigd zijn, maar dat ook de omgeving een zware klap heeft gehad van de explosies. De Indonesische president Widodo heeft de aanslagen veroordeed. Hij spreekt van een "barbaarse daad".

Surabaya ligt op Java en is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. In de stad wonen veel christenen. Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.

Eerder op zondag stelden autoriteiten nog dat de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD) achter de aanslagen zit.

Reacties

S
Dit is heel heel erg, om verdrietig van te worden ...
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher