echtscheiding

Dagelijks leven

11 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Willem en Helen willen gescheiden christenen bij elkaar brengen

“Sommige gescheiden christenen kiezen bewust niet voor een nieuwe relatie. Zij houden de weg naar herstel met hun ex-man of -vrouw open. Deze groep heeft bemoediging nodig,” merken Willem en Helen Lingeman op. Op 2 juni organiseert dit echtpaar een ontmoetingsdag voor gescheiden christenen.

Jullie organiseren een middag om gescheiden christenen bij elkaar te brengen. Waarom?
Willem: “Er is een groep gescheiden christenen die het eerder gesloten huwelijk met hun partner niet als verloren beschouwt. Net als wij zijn zij ervan overtuigd dat de Heere God ernaar verlangt dat er herstel en verzoening komt tussen mensen die voor een echtscheiding hebben gekozen.

We merken dat deze mensen er vaak alleen voor staan, terwijl er veel lotgenoten zijn. Deze mensen willen we graag ergens in het midden van Nederland bij elkaar brengen. Ons doel is ontmoeting en bemoediging. Ook zullen we een Bijbelstudie geven om mensen vanuit het Woord van God handvaten mee te geven.”

"Als je op relatief jonge leeftijd na een scheiding alleen blijft, gaan veel mensen ervan uit dat er een nieuwe partner op je weg komt."

Janny behoort tot deze groep lotgenoten en heeft aangegeven dat dit initiatief wat haar betreft broodnodig is. “Gescheiden mensen staan er over het algemeen alleen voor. Dat geldt zeker voor ouders met kinderen. Juist dan is het fijn om met lotgenoten in contact te komen om duidelijk te krijgen hoe anderen met deze gebroken situatie omgaan. Zo is het bijvoorbeeld fijn om te weten hoe andere gescheiden mensen zich tot hun ex-man of -vrouw verhouden.”

Er zijn allerlei initiatieven waar gescheiden mensen terecht kunnen. Waarom is jullie bijeenkomst van toegevoegde waarde?
Willem: “Ik constateer dat veel van deze initiatieven gericht zijn op ontmoeting zonder daarbij vast te houden aan een wat ons betreft belangrijk Bijbels principe. Er is een grote groep gelovigen die niet kiest voor een andere partner omdat zij ervan overtuigd zijn dat hun huwelijksverbond nog steeds overeind staat, ondanks het feit dat men is verlaten door een partner. Wij kiezen bewust voor een ander uitgangspunt.

Tijdens gesprekken hierover krijg ik de indruk dat er veel begrip is voor mensen die een relatie aangaan met een andere partner. Maar mensen die er bewust voor kiezen om alleen te blijven, omdat ze het eerder gesloten huwelijksverbond willen respecteren moeten ‘normaal’ doen.” Janny herkent zich hierin. “Als je op relatief jonge leeftijd na een scheiding alleen blijft, gaan veel mensen ervan uit dat er een nieuwe partner op je weg komt.”

"Als het belang van de kinderen vooropgaat is het niet wijs, en ook niet overeenkomstig Gods Woord, om een nieuwe relatie aan te gaan."

Volgens Willem en Helen zoeken gescheiden christenen die niet kiezen voor een nieuwe relatie naar bevestiging en begrip en wordt dat vaak gemist, soms ook binnen kerkelijke gemeenten. “Het geluk van vader en moeder in deze tijd voorop, ten koste van de kinderen die de erfenis meekrijgen,” voegt Willem toe. Volgens hem wordt vergeten dat veel kinderen ten diepste niet zitten te wachten op een stiefvader of -moeder.

“Gescheiden mensen die ervoor kiezen om alleen te blijven omdat ze hun ex-man of -vrouw als partner beschouwen vormen een stille en vergeten groep. Het valt mij op dat zij zich over het algemeen bescheiden opstellen en in eenzaamheid met hun verdriet worstelen. Niet alleen vanwege de scheiding maar ook door het onbegrip in hun omgeving.”

Janny wijst op een schaduwzijde van het aangaan van een nieuwe relatie met een andere partner. “Kinderen hebben behoefte aan een veilige en stabiele thuishaven. Wennen aan een andere en nieuwe vader of moeder frustreert voor hen dit proces. Als het belang van de kinderen vooropgaat is het niet wijs, en ook niet overeenkomstig Gods Woord, om een nieuwe relatie aan te gaan.”

In hoeverre kunnen mensen die trouw willen blijven aan het huwelijk met hun ex-man of -vrouw in hun kerk terecht met hun verhaal?
“Van steeds meer mensen krijgen we te horen dat er in hun kerk vanuit wordt gegaan dat gescheiden mensen een nieuwe partner zoeken,” antwoordt Willem (rechts op de foto). “Meer en meer wordt theologie aangepast op een wijze die mensen het beste uitkomt. Maar zoals ik zojuist al aangaf kiest niet iedere christelijke ouder daarvoor. Zij willen de weg van herstel openhouden en kiezen om die reden niet voor een andere partner.”

Tijdens deze ontmoetingsdag gaat ook de Bijbel open. Wat wil je de aanwezigen meegeven, Willem?
“Op basis van het Woord van God willen we uitleggen wat een huwelijk inhoudt. Vanaf Genesis gaan we de Bijbel door om dat duidelijk te maken. Boeiend om te weten is bijvoorbeeld dat in het eerste Bijbelboek het huwelijk wordt ingesteld. In het Nieuwe Testament vindt het eerste wonder dat de Heere Jezus op aarde verricht plaats op een bruiloft. En de Bijbel eindigt ook met een bruiloft (tussen Christus en Zijn gemeente, red.). Op basis daarvan willen we mensen meegeven dat het huwelijk voor God heilig is.”

Janny voegt toe dat de Bijbelse principes die Willem gaat uitleggen voor haar een belangrijke houvast zijn. “Ik weet dat de Bijbel zegt dat alleen de dood écht scheiding maakt tussen huwelijkspartners. Daarom is het zo fijn om daarin bemoedigd te worden vanuit Gods Woord en door gesprekken met anderen.”

Meer weten over deze ontmoetingsdag? Klik hier voor meer informatie. Opgeven kan via het contactformulier op de website of door een mailtje te sturen.

Reacties

Ik mis nog twee andere Bijbelse principes die, behalve de dood, ECHT scheiding kunnen maken tussen huwelijkspartners: overspel door een van de partners en verlating door de ongelovige partner van man of vrouw om het geloof (Luk. 18:29 en 1 Cor. 7:15). In beide gevallen kan de onschuldige of verlaten partner dus opnieuw een huwelijk met een ander aangaan. Maar natuurlijk kan men ook kiezen om dat niet te doen en te bidden om hereniging. Dan is hulp fijn, want het overspel en de verstoting moeten wel eerst van harte beleden en vergeven zijn.
REAGEER
A
Ondanks waardering voor de inzet van echtpaar Lingeman toch het volgende:In het Oude Testament werd een overspelige man of vrouw gedood en was de onschuldige partner VRIJ OM TE HERTROUWEN. De ONSCHULDIGE werd dus NIET gestraft.

In het Nieuwe Testament vinden we niet de opdracht om de overspelige te doden. Helaas draaien Willem en Heleen Lingeman de zaak echter helemaal om, volgens hen MOET NU DE ONSCHULDIGE GESTRAFT worden met een celibatair leven. (Matth. 5:31, 32).
H
Wat wordt helemaal omgedraaid?

Iemand die gescheiden is en geen relatie aangaat met een "nieuwe" partner is celibatair als straf terwijl deze persoon onschuldig is?

Volgens mij gaat het hier over mensen die in een scheiding ( wat iedereen kan overkomen) terecht zijn gekomen en na die scheiding er voor kiezen om GEEN andere cq nieuwe relatie aan te (kunnen) gaan. Deze mensen kiezen daarvoor omdat ze geloven in herstel van de relatie en/of omdat ze niet willen scheiden.

Het huwelijk is heilig en de Here God wil niet dat we scheiden.

Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher