Volkskrant

Nieuws

11 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Volkskrant vraagt zich af waarom Hemelvaartsdag een vrije dag in Nederland is

Wordt het tijd om christelijke feestdag in te ruilen voor nationale feestdag? Dit vroeg de Volkskrant zich af op Hemelvaartsdag.

'Wie de internationale feestkalender erbij pakt, struikelt over nationale feestdagen,' schrijft de Volkskrant-redactie. 'In die opeenvolging zou 26 juli niet misstaan, zijnde de dag waarop het Plakkaat van Verlaetinghe werd ondertekend. Daarmee keerden de opstandige Nederlanders zich in 1581 officieel tegen de Spaanse overheerser, ook een onafhankelijkheidsdag dus.'

Als het gaat om een nationale feestdag denkt Henk te Velde, hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de universiteit van Leiden, eerder aan een Grondwetsdag met 29 maart als peildatum. Bevrijdingsdag is alleen in de kroonjaren een échte feestdag. Maar een feestdag wordt pas een vrije dag als werkgevers en werknemers daartoe besluiten.

De rechtse weblog De Dagelijkse Standaard vindt het artikel van de Volkskrant rancuneus. 'Ze (sociaal-liberale traditieverloochenaars, red.) zullen doorgaan met hun culturele kaalslag, net zolang tot Nederland een fantasieloos ambtenarenwalhalla is. Waar alleen procedures en een hol begrip van vrijheid hoogtij vieren.'

Reacties

Christelijke feestdagen inleveren betekent het inleveren van de identiteit die ons land eeuwenlang zegen heeft gebracht. Het wordt wel hoog tijd dat er aan deze Christelijke identiteit meer aandacht wordt besteed en ook aan onze roemruchte geschiedenis. Met de vervanging van het vak Vaderlandse Geschiedenis door Wereldorientatie is de afbraak begonnen. Dus geen vervanging van Christelijke feestdagen, maar wel een paar Nationale feestdag, zoals 29 maart en 26 juli, erbij!
REAGEER
Nederland heeft (met GB) het minste aantal feestdagen in Europa (8). Maar ook het minste totaal aantal vrije dagen (28). GB heeft er 36.

Dus waarom ruilen of inwisselen?

Of zijn 'ze' hier in Nederland bang dat we teveel over de 'reden' voor de vrije dag nadenken?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher