Nederland vlag

Nieuws

11 mei 2018 door Erik Jan Vinke, SGP-jongeren

Misbruik de stilte van vrijheid niet!

Het is 4 mei. De zonnestralen weerkaatsen op het monument, terwijl de laatste tonen van het taptoesignaal wegsterven en de kerkklok zijn acht slagen slaat. Daarna is het stil. Honderden mensen zwijgen en staren voor zich uit. Alleen vogels blijven frivool kwetteren. Ik sta daar, als jong mens. Stil. Met mijn eigen gedachten.

Twee minuten stilte zorgen voor veel hersenactiviteit. In mijn geheugen zoek ik naar familieleden die in oorlogen zijn gesneuveld; ze zijn er niet. Denkend aan de oorlogen die ik door filmbeelden heb gezien, besef ik dat het grootste deel een nabootsing is van de verschrikkelijke werkelijkheid. Kijkend naar de militairen rondom het monument die klaar staan om te strijden voor ons land, prijs ik hen gelukkig dat zij hier zijn. Opnieuw bekijk ik die honderden zwijgende en starende mensen, wat zouden zij denken?
Ik vraag me af of dat wat uitmaakt, gewoon stil zijn is toch voldoende? In die stilte tonen we immers ons respect voor hen die vielen.

Na de herdenking vertrekt het orkest dat deelgenomen heeft in een langzaam tempo. Vlak voor het orkest rent een vijftal jonge kinderen de straat over. Ze rennen vooruit en als het orkest weer bijna bij hen is steken ze opnieuw, al giechelend de straat over. Deze spelende kinderen zijn het symbool van onze vrijheid. Ik glimlach en mijn hart vult zich met dankbaarheid. Daarvoor zijn de militairen gesneuveld. Zijn het helden? Ja, zeggen wij, ze betaalden immers het ultieme offer namelijk hun leven. “Nee,” zei een militair, “wij voeren slechts onze taak uit en zijn bereid te sterven voor ons vaderland.”

Als je beseft dat sterven een doorgang naar de eeuwigheid is, kan je oprecht spreken van een ultiem offer.

Voel je de waarde van deze woorden? “Bereid te sterven voor ons vaderland.” Bereid het leven op aarde achter te laten voor de vrijheid van anderen. Als je dan beseft dat sterven een doorgang naar de eeuwigheid is, kan je oprecht spreken van een ultiem offer. Dat offer is gebracht door al de slachtoffers die we hebben herdacht, wat een enorm hoge prijs!

Het maakt mij dan ook boos wanneer er mensen zijn die de twee minuten stilte willen doorbreken voor hun eigen politiek gewin. Hoewel dat eigen gewin gebaseerd kan zijn op waardevolle gedachten, vind ik het ronduit onbeschoft als je daarmee het getoonde respect voor de gevallen slachtoffers wil verstoren. Het Malieveld is immers bijna dagelijks beschikbaar voor dit soort manifestaties. Het is dan ook terecht dat de rechtbank het aangekondigde lawaaiprotest op De Dam heeft verboden. Onze vrijheid heeft immers grenzen!

Natuurlijk kan een discussie over de vraag ‘wie herdenken wij?’ helemaal geen kwaad. Welke maatschappelijke of politieke discussie we ook voeren, laten we beseffen dat we dit kunnen doen vanwege die duurbetaalde vrijheid. Als je dat gaat inzien, komen veel discussies in een ander perspectief te staan. We moeten onze vrijheid niet misbruiken! Zoek naar de liefde, blijdschap, vrede, geduld, goedertierenheid, goedheid, zachtmoedigheid en matigheid.

Erik Jan Vinke is vicevoorzitter van SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher