misbruik

Nieuws

11 mei 2018 door Reformatorisch Meldpunt

Toename hulpvragen seksueel misbruik bij Reformatorisch Meldpunt

Het Reformatorisch Meldpunt kreeg in 2017 ruim 300 hulpvragen. Dat is stijging van 25% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de resultaten van het jaarverslag over 2017 van het Reformatorisch Meldpunt. Uit de resultaten blijkt ook dat in de meeste gevallen als dader van het seksueel misbruik de vader of een neef genoemd wordt.

2017 was het jaar van #MeToo. Het zorgde ervoor dat veel mensen zich gingen uitspreken over seksueel misbruik. Ook het Reformatorisch Meldpunt merkte dat dit impact had op slachtoffers en omstanders. Via de website www.ikmeldhet.nl van het Reformatorisch Meldpunt werden zij in de gelegenheid gesteld anoniem te chatten. Hulpvragers kwamen het vaakst op de chat voor een luisterend oor. Op de tweede plaats stond als gespreksdoel het advies om professionele hulpverlening te zoeken. Een hulpvrager: “Fijn, zo’n luisterend en meedenkend oor.”

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Fonds
Naast de verzelfstandiging van het Reformatorisch Meldpunt is in september 2017 ook het Fonds Reformatorisch Meldpunt opgericht. Hiermee kunnen slachtoffers van seksueel misbruik met beperkte financiële middelen toch een professioneel hulpverleningstraject ontvangen. Veel reformatorische kerken hebben het Fonds gesteund. In 2017 werd één keer een beroep gedaan op dit Fonds.

Vooruitblik
In het jaar 2018 heeft de Stichting Reformatorisch Meldpunt in het bijzonder aandacht voor het thema Signaleren van seksueel misbruik. De stichting merkt uit gesprekken met hulpvragers, scholen en kerken dat hier veel vragen liggen. Dit jaar vraagt de stichting er op verschillende manieren, waaronder door middel van specifieke blogs met vragen, aandacht voor. Hiermee wil de Stichting Reformatorisch Meldpunt bijdragen aan het (verder) voorkómen van seksueel misbruik.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher