Experiencenight: De bak in voor het goede doel!

Dagelijks leven

15 mei 2018 door Sjoukje Dijkstra

Experiencenight: jongeren laten zich 24 uur vrijwillig opsluiten

Vrijdag 15 juni is het zover. Dan laten tientallen mensen zich tijdens de Experiencenight vrijwillig opsluiten voor 24 uur. Ze gaan een dag achter de tralies om geld op te halen voor Stichting Ontmoeting. Met dat geld worden ex-gedetineerden geholpen om te re-integreren in de maatschappij.

Sjoukje Dijkstra
Ontmoeting biedt met vrijwilligers en professionals steun aan kwetsbare mensen die zijn vastgelopen. Mensen met sociale, psychische en financiële problemen, ex-gedetineerden, zwerfjongeren, dak- en thuislozen en multi-probleem gezinnen.

“Je komt jezelf wel tegen”, aldus Judith van Rijs (20), die vorig jaar meedeed. Toch had ze de ervaring niet willen missen, en zou ze dit jaar zo weer meedoen, ware het niet dat ze druk bezig is met de afronding van haar opleiding tot interieur adviseur. “Dit vergeet je nooit meer”, zegt ze. “Het komt binnen op persoonlijk vlak. In de cel kun je niks doen, behalve bijbel lezen. Ik heb vaak gebeden, omdat ik me eenzaam voelde. Dat hielp wel. De ervaring heeft mijn geloof dan ook verdiept.” Praten met God deed Judith voorheen niet zoveel. “Nu doe ik dat meer dan voor ik de gevangenis in ging.”

Door haar ervaring heeft ze geleerd om grenzen te verleggen. Ook denkt ze er nu over om na het afronden van haar opleiding wellicht een sociale opleiding te kiezen. “Daar had ik anders wellicht helemaal niet over nagedacht”, zegt ze. Ondanks dat haar vriendinnen haar eerst voor gek verklaarden, vonden ze het eigenlijk ook wel heel gaaf. “Het is gewoon iets dat je gedaan moet hebben.”

Enthousiast
Dat laatste vindt ook Pieter de Ruijter (30) die als HR adviseur bij een groot internationaal bedrijf werkt. Hij gaat samen met zijn goede vriend Teunis de bak in. Zijn kinderen hebben het er nu al over. “Ze zeggen: je gaat de gevangenis in en wij mogen niet mee”, lacht hij. Relativerend: “Ik ben wel eens vaker een lange dag weg, plus dan ook een avond, dan zien ze me ook 24 uur niet.”

Hij kent Stichting Ontmoeting, omdat hij als vrijwilliger piano speelt tijdens de zondagsdiensten van Ontmoeting in Rotterdam. “Het is een prachtige organisatie”, aldus Pieter. “Ze zetten zich met zoveel betrokkenheid in voor de cliënten, voor wie ze met hart en ziel gaan. Dat maakt dat ik me ook echt enthousiast kan inzetten voor dit doel.”

“Met hun werk faciliteren ze een nieuw begin”

Pieter constateert bij Ontmoeting oprechte bevlogenheid om vanuit het christen-zijn er echt voor de naasten te zijn. “Dan is niet alleen het praktisch helpen, wat ik zo mooi vind, maar vooral ook dat ze het Evangelie echt in de praktijk brengen. Wat ze doen voor ex-gedetineerden, is heel belangrijk. Het Evangelie wordt echt als boodschap van hoop door Ontmoeting gebracht. De meeste gedetineerden hebben in de gevangenis en in hun omgeving al zoveel te maken gehad met veroordeling. Dan komt daar dwars tegenin de boodschap van een nieuw begin. Precies wat Ontmoeting doet in de praktijk: met hun werk faciliteren ze een nieuw begin voor mensen die uit de gevangenis komen. Dat is heel mooi.”

Verwachtingen
Hij heeft geen idee wat hij moet verwachten van zijn 24 uur in de bak. Wel is hij van plan om zijn bijbel mee te nemen, en de tijd achter gesloten deuren te wijden aan God. “Wat daar in de praktijk van gaat komen is de vraag natuurlijk”, zegt hij. In zijn omgeving waren er ook mensen die grapten dat hij er naar toe ging om eens uit te rusten en bij te slapen. “Van je vrienden moet je het hebben”, lacht hij. Dan op serieuzere toon: “Tuurlijk zal ik iets ervaren ook van alleen zijn, de stilte en het niet met anderen kunnen spreken. Maar als avonturier zijnde moet ik dit ook gewoon een keer meemaken!”

Stichting Ontmoeting heeft als doel om minimaal 270 euro per persoon op te halen via sponsoring. Een aantal deelnemers zitten met 800 euro al ruim over dit bedrag heen. Hiermee wordt het werk van Stichting Ontmoeting in Epe gesteund. Een ex-gedetineerde die na een periode van detentie in ons woon-werktraject in Epe komt, ontvangt huisvesting en begeleiding. Per dag kost zijn huisvesting € 35,- en begeleiding € 100,-.

Spannend
Op ontmoeting.help/experiencenight kunnen deelnemers zich aanmelden tot  de cellen vol zitten. Er is plaats voor 60 deelnemers!  Bij een minimum bedrag van 100 euro is de aanmelding definitief. Ook Eefke Geuze (17) zal haar vrijheid voor 24 uur opgeven. Dat doet ze niet voor niets.

“Hiervoor liep ik stage bij Ontmoeting in Woerden. Ik heb daar geen ex-gedetineerden begeleid, maar misschien gaat dat in de toekomst nog wel gebeuren. Om deze doelgroep te begrijpen en te helpen vind ik het belangrijk om mezelf goed in te kunnen leven.” Tijdens haar stage werd ze op de Experiencenight gewezen. Ze bedacht zich geen moment en gaf zich op. Toch vindt ze het wel spannend. “Ik zie er vooral tegenop dat ik alleen kom te zitten.”

Eefke kent ook zelf iemand die in de gevangenis moest zitten. “Ik ken haar niet heel persoonlijk, maar ze zit wel in mijn netwerk. Ik vind het wel moeilijk om dan te ervaren wat zij heeft ervaren. Ook al is dat voor maar 24 uur. Daarbij is het voor mij extra moeilijk, omdat ik bang ben dat ik ga malen. Als 17-jarige zit ik midden in mijn ontwikkeling. Dan ga je nadenken over waarom ik nu precies doe wat ik doe. Dan zal ik mezelf misschien best wel tegenkomen.”

“Kunnen we je niet met meer geld sponsoren, zodat je langer blijft?”

Haar vriend en haar familie zal ze het ergst gaan missen. Daarna haar telefoon. “Daar ben ik meer mee bezig dan ik volgens mij zelf door heb. Vroeger kreeg ik te horen dat je brood met spinnenkoppen krijgt in de gevangenis. Daar moest ik opeens aan denken. De eerste reactie van mijn ouders was ook veelzeggend. Ze vroegen gelijk: ‘Kunnen we je niet met meer geld sponsoren, zodat je langer blijft?’”, grinnikt ze.

Ondenkbaar
Voor haar stageperiode wist ze nog niet wat Stichting Ontmoeting was, en waar ze voor staan. “Tijdens de stage heb ik twee cliënten begeleid van Ontmoeting, die zich ook inzet voor andere kwetsbare mensen die op wat voor manier dan ook zijn vastgelopen in de maatschappij. Bijvoorbeeld door schulden of door een verslaving. Wat je dan ziet gebeuren met die cliënten is dat Ontmoeting ze stapje voor stapje op weg helpt om weer te kunnen functioneren in de maatschappij. Wat voor de ander ondenkbaar is, maak je gewoon mogelijk. Dat vind ik heel mooi.”

Klik hier meer informatie en aanmelding voor de Experiencenight.

Bekijk hier wat je te wachten staat.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher