India politie

Nieuws

09 mei 2018 door ChristenUnie Europa

Europarlementariër CU-SGP bezorgd over nieuwe anti-bekeringswet India

De invoering van zogenaamde 'anti-bekeringswetten' in India gaat nog altijd door. Na Odisha (Orissa), Madhya Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh en Rajasthan, is Uttarakhand nu de volgende deelstaat die zo'n wet krijgt.

Er is ook al gedebatteerd over de invoering van een nationale anti-bekeringswet. De wetten zien er niet allemaal hetzelfde uit. Ook is niet altijd duidelijk wat de status van handhaving is. Duidelijk is wel, dat deze wetten tot doel hebben, het Hindoeïstische karakter van India te beschermen. In sommige gevallen zonderen de wetten "gedwongen" bekeringen naar het hindoeïsme zelfs specifiek uit van rechtsvervolging. Religieuze minderheden en mensenrechtenorganisaties maken zich ernstig zorgen over deze wildgroei aan zogenaamde anti-bekeringswetten die duidelijk religieuze discriminatie veroorzaken.

Peter van Dalen, Europarlementariër van CU-SGP zegt hierover: "Ik ben zeer bezorgd over deze nieuwe wet. Het is onderdeel van een hindoenationalistische trend in India waardoor christenen en andere religieuze minderheden steeds verder in de verdrukking raken.

Ik wil graag van de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken weten of zij dit al bij haar Indiase collega heeft aangekaart en zo niet, wat zij nu gaat ondernemen. Maar de Hoge Vertegenwoordiger moet het ongenoegen van de EU ook aan Uttarakhand en de andere deelstaten laten weten. Indiase deelstaten zijn bijna landen op zich. De EU moet hen direct aanspreken.

De EU moet ook de situatie van religieuze minderheden blijven monitoren. Als deze blijft verslechteren, kunnen financiële sancties niet uitblijven."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher