Rik & Jeffrey
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 mei 2018 door Jeffrey Schipper

"God zegt kennelijk nooit: start een kerk in Limburg of Wassenaar" - Rik & Jeffrey Podcast

Iedere woensdag bespreken Rik & Jeffrey in de CIP Podcast de meest noemenswaardige nieuwsberichten uit de christelijke wereld. Deze week spreken ze onder andere over een geweigerde advertentie in het Reformatorisch Dagblad, het kweken van embryo's en evangelische gemeente Mozaiek0318 die een nieuwe kerk plant in de BibleBelt.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

1. Homo-advertentie
Er komt definitief geen advertentie met daarop twee homo's in het Reformatorisch Dagblad. De advertentie was bedoeld als reactie op een eind maart bij de krant verspreide flyer. Daarop stond een advertentie van het kledingbedrijf Suitsupply met zoenende mannen, maar op de flyer stond daar een groot rood kruis doorheen. Jeffrey begrijpt het besluit en gelooft in de kracht van het debat. "Het homodebat in reformatorische kringen ontwikkelt zich. Het zou jammer zijn als een advertentie roet in het eten gooit."

"Het homodebat in reformatorische kringen ontwikkelt zich. Het zou jammer zijn als een advertentie roet in het eten gooit."

Rik: "Vanuit de Bijbel kan ik helemaal begrijpen dat als je die heel letterlijk leest je gelooft dat homoseksualiteit een zonde is en - met de woorden die deze week werden gebruikt - een tegennatuurlijk gedrocht. Je moet - met die manier van lezen - ook heel wat acrobatische toeren uithalen om dat theologisch anders uit te leggen."

"Ik snap ook dat je aan de andere kant over homoseksualiteit ook heel anders kan denken, niet in de laatste plaats omdat in de oudheid we met z’n allen nog niet wisten dat homoseksualiteit een geaardheid is en je oprecht als man enorm verliefd kunt worden op een man, of als vrouw op een vrouw. En dat je die liefde die je dan voelt niet kunt wegbidden door uren op je knieën te liggen voor Gods aangezicht. Maar om zo’n discussie nou uit te vechten met advertenties in een refokrant? Dat is het echte punt waar het hier om gaat."

2. Kweken mini-embryo’s
Nederlandse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd mini-embryo’s te kweken uit de stamcellen van muizen: nieuw leven zonder dat er ei- of zaadcellen aan te pas kwamen. De embryo’s konden zich innestelen in een baarmoeder en daar enkele dagen overleven. Het opent de mogelijkheid dat dit ook bij mensen kan.

"Is het niet Gods bedoeling dat voordat er een baby komt we één van vlees worden, niet één van reageerbuis?"

Rik: "Veel christenen flippen bij het idee dat we straks mensen kunnen maken in een lab en we van te voren kunnen bepalen wat voor kleur ogen ons kind gaat krijgen, wat voor soort postuur, wat voor IQ en dat soort dingen. Is het niet Gods bedoeling dat voordat er een baby komt we één van vlees worden, niet één van reageerbuis? Aan de andere kant: moeten we hier niet blij mee zijn, als dat betekent dat we erfelijke ziektes hiermee kunnen voorkomen? Hartfalen? Of dat we de kans op kanker kunnen verkleinen? Ik denk dat veel christenen als het er in die zin op aankomt hier niet tegen zijn, maar voor." 

3. Mozaiek0318
De evangelische gemeente Mozaiek0318 in Veenendaal gaat een zusterkerk planten in Bunschoten-Spakenburg, een plaats dat al zo'n 15 kerken telt. Op sociale media verschenen dan ook de nodige kritische reacties. Jeffrey: "En dat begrijp ik. De vraag is of Mozaïek0318 bestaansrecht heeft in een omgeving zonder traditionele christenen die op zoek zijn naar een andere manier van kerk-zijn. Zou Mozaïek0318 ook mensen trekken buiten de BibleBelt? Daar ben ik benieuwd naar."

"Deze kerken spelen vanuit het Evangelie meer op die dagelijkse behoeftes in. Ik vind dat top. De kerk is voor veel mensen daardoor echt relevant."

Rik wijst op de toegevoegde waarde van de kerk van voorganger Kees Kraayenoord. Zo merkt hij op dat preken in kerken als deze goed aansluiten bij wat mensen bezighoudt in het dagelijks leven. "Deze kerken spelen vanuit het Evangelie meer op die dagelijkse behoeftes in. Ik vind dat top. De kerk is voor veel mensen daardoor echt relevant.
Veel mensen schamen zich ook om hun ongelovige vrienden mee te nemen naar de kerk. Deze kerken kun je gerust Jaap van om de hoek meenemen… Ook trekken deze kerken veel mensen aan die al jarenlang niet meer naar de kerk gaan."

Jeffrey: "Als evangelische megakerken als DoorBrekers en Mozaiek0318 er de komende tien jaar niet in slagen om buiten de BibleBelt een kerkelijke gemeente op te richten, is er duidelijk sprake van een strategie."

Rik: "Het is en blijft wel opvallend dat de leiders in sterk groeiende kerken, die zo door God gezegend worden, kennelijk nooit van God horen om in Limburg of Wassenaar een kerk te starten," voegt Rik toe. "Ik veroordeel dat niet, want dat zo'n kerk van een handjevol mensen groeit naar duizenden leden is fantastisch, maar ik vind het wel opvallend."

"Ik denk dat iedere christen blij zou moeten zijn met dit soort kerken." 

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.


CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Ik deel je kritische opmerkingen.

Zonder overleg begint men, waar kerken de sporen van Christus hebben gezet.

Het moet toch niet op een concurrentieslag lijken?
Over het kweken van mini-embryo’s: wat ik niet uit de tekst kon opmaken, is waarom je denkt dat christenen hier vooral vóór zullen zijn als hiermee ziekten te genezen zijn. Genezing mogen we toch verwachten van God? Hij heeft ons nooit gevraagd de rol van schepper aan te nemen. Hij vraagt onze afhankelijkheid en ons vertrouwen. Meer niet...
R
Nee, er staat dat 'genetische afwijkingen' dan ondervangen kunnen worden. M.a.w dat je dan dus geen kanker oid meer krijgt omdat die genetische code veranderd is doordat die specifieke cellen eruit gehaald worden. Overigens denk ik dat stamcel behandeling een geschenk is voor mensen die bijvoorbeeld leukemie hebben. Ik denk dat die kennis ons niet voor niets gegeven is. Ik vind het bijvoorbeeld ook erg dat mensen ervoor kiezen om hun kinderen niet in te enten.
Toon meer reacties (1)