Bram de Muynck

God

09 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Christenen in debat: hoe reageren we op toenemende kerkverlating?

Hoe kun je als christen reageren op de toenemende kerkverlating ? Dit is één van de vragen die aan de orde komen tijdens een internationale conferentie aan de Theologische Universiteit (TU) in Kampen. Eén van de sprekers en voorzitter van de conferentie is Bram de Muynck, lector Christelijk leraarschap bij Driestar educatie en bijzonder hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Met hem blikken we vooruit.

Weetwatjegelooft.nl is het online platform voor christenen van alle leeftijden die met het oog op de dagelijkse praktijk van het leven hun inzicht in kerkzijn, het geloof en de Bijbel willen verdiepen.

Wat wordt er tijdens de conferentie verteld?
“Met verschillende wetenschappers willen we nadenken over de vraag hoe je als christen of kerk tegen vorming kunt aankijken. Dat is vooral belangrijk met het oog op secularisatie. Door het delen van diverse inzichten kunnen we elkaar aanscherpen. Tijdens de conferentie komt onder andere het denken van de filosoof James K. Smith aan bod.”

Wat is de boodschap van James Smith?
“Als het gaat om het doorgeven van het christelijk geloof, richten we ons vaak op cognitieve middelen zoals prediking en catechisatie. Smith kiest voor een andere benadering, waarbij vooral praktische zaken van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan gewoonten als knielen tijdens het bidden of de biecht. Praktijken die we als protestanten hebben afgeleerd, maar in de begintijd van het christendom elementaire onderdelen waren. Smith stelt dat het geloof belichaamd moet worden, zodat christenen veel meer gaan ervaren wat ze belijden. Eigenlijk pleit hij voor minder woorden en meer daden.”

Wat valt je op aan de wijze hoe kerken/christenen op secularisatie reageren?
“Aan de ene kant constateer ik verstarring. Daarvan is met name sprake in de rechterflank van de reformatorische gezindte. Men heeft niet voor niets heel terughoudend gereageerd op de verschijning van de Herziene Statenvertaling (HSV). En toch keert de vraag of de Statenvertaling toe is aan vernieuwing elke keer weer terug. Men ervaart dus een probleem, maar concludeert: ‘We moeten alles bij het oude houden’, vanuit de angst dat de waarheid aangetast wordt. Dit is een veelvoorkomende reflex. Ik zie duidelijk een conflict tussen het waarheids- en het vormingsideaal.”

"Als traditionele kerk zou je moeten blijven doen waar je goed in bent: evangelieverkondiging, lofprijzing en het gemeenteleven."

Tegelijkertijd constateert de bijzonder hoogleraar dat christenen die meer progressief zijn ingesteld sneller geneigd zijn om hun geloofsbeleving aan te passen aan de tijdgeest. “De kerken van deze groep maken bijvoorbeeld gebruik van een beamer en zijn veel beter zichtbaar via sociale media. Men is veel meer bereid om ruimte te geven aan nieuwere omgangsmanieren van jongeren. Ook leeft onder hen de overtuiging dat de toekomst van de kerk met name te vinden is in kleine groepen, bijvoorbeeld in de woonkamer, in plaats van een geordende catechisatie. Een top down benadering wordt steeds onwenselijker gevonden.”

Ds. Piet de Jong – voormalig predikant in Rotterdam-Delfshaven – stelt dat we in de kerk te veel zaniken over secularisatie. Heeft hij een punt?
“Vanuit zijn oogpunt begrijp ik zijn reactie. Daarbij moeten we de context niet uit het oog verliezen. In een Rotterdamse wijk waar veel mensen uit andere culturen leven en steeds minder kerkgangers zijn, kun je sneller onorthodoxe stappen nemen dan in de BibleBelt. Dat wordt door een geloofsgemeenschap dan sneller geaccepteerd. Zijn signaal – minder zeuren en het Evangelie verspreiden – ondersteun ik.

Dat neemt niet weg dat achter het feit dat er veel over secularisatie gesproken en geschreven wordt een oprechte zorg schuil gaat: wordt het Evangelie nog doorgegeven in onze samenleving? Dat is een logische reactie. Kerken doen er verstandig aan om niet in de valkuil te trappen door te denken dat laagdrempelige activiteiten dé oplossing zijn. Als traditionele kerk zou je moeten blijven doen waar je goed in bent: evangelieverkondiging, lofprijzing en het gemeenteleven. Cruciaal is volgens mij dat kerken zich positief blijven opstellen en wijzen op de eeuwigdurende trouw van God.”

Waar zouden christenen, in reactie op de secularisatie, in ieder geval aan moeten denken?
“Goed luisteren naar elkaar kan de kloof tussen verstarring en aanpassen aan de cultuur wegnemen. En dat is iets anders dan inspelen op veronderstelde wensen tot vernieuwing. Luisteren is allereerst leren verstaan in wat voor wereld die ander leeft en op basis van die bevindingen communiceren. Deze stap overslaan is een veelvoorkomend leiderschapsprobleem.”

De conferentie Education, Formation and the Church vindt plaats op 30 en 31 augustus in Kampen en wordt gehouden in het Engels. Hoofdsprekers zijn David Smith, Trevor Cooling, Ferdi Kruger, Bernd Wannenwetsch, Maarten Kater, Roel Kuiper, Bram de Muynck en Hans Schaeffer. Predikanten en kerkelijk werkers kunnen door deelname studiepunten verdienen. Klik hier voor meer informatie.

Reacties

H
De kerken lopen leeg? Het is maar welke kerken je bedoelt. De kerken die gekozen hebben voor wereldgelijkvormigheid, aanpassing aan de wereld, ook wel modernisering genoemd, lopen inderdaad leeg. Want waarom zou je naar de kerk gaan als je daarbinnen hetzelfde te horen krijgt als daarbuiten. Daarentegen lopen de kerken waarin de Bijbel (nog?) serieus wordt genomen, juist vol. Maar ja, dan moet je geen dominee hebben die alles weginterpreteert. Want dan hou je een lege huls over. En daar bedanken de mensen voor. Gelijk hebben ze.
REAGEER
B
Bizar, Bram de Muynck komt aan met: knielen bij gebed, aandacht voor de HSV e.d., om zo de leegloop van de kerken, die er wel degelijk is, tegen te gaan.

O ja, en een beamer.

Leegloop en bij de ev./pinkstergroepen bovendien: misleiding, accent op Hill Song(s) , opwekking liederen, veel "praise" en ziekengenezing, meestal geen succes.

We leven in de dagen van Noach: alleen de dieren en gezin van Noach waren geïnteresseerd, de rest ging verloren, na 120 jaar waarschuwen.

Shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER
B
Wat is dan de oplossing? Accepteer de geprofeteerde eindtijd, breng het evangelie aan die paar, die het nog willen horen, confronteer de rest met hun eeuwige verlorenheid.

En ga zo mogelijk met de paar Geestverwanten in je omgeving de Feesten van JHWH vieren, kom samen op shabbath en leef het model van de Handelingengemeente uit, inclusief de Torapraktijk, zoals Yeshua voorleefde, Zijn komst tegemoet.

Shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher