Ds. C. G. Vreugdenhil

God

08 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. C. G. Vreugdenhil betreurt groot predikantentekort binnen GerGem

'In onze gereformeerde gemeente is jaren geleden besloten geen predikanten meer te beroepen,' laat een vragensteller weten via Refoweb.nl. In zijn reactie laat ds. C. G. Vreugdenhil weten dat hij het grote predikantentekort binnen zijn kerk betreurt.

De vragensteller maakt duidelijk dat een predikant in zijn ogen veel geld kost en dit zijn gemeente terughoudend maakt om een dominee te beroepen. 'Denk aan een grote pastorie die van alle gemakken is voorzien. Ik zie in naburige gemeenten dat de pastories grote huizen zijn, soms zelfs een villa. Dit is zeker geen uitzondering. (...) Verder hebben predikanten ook wat diensten doordeweeks. Dit maakt dat een predikant voor bepaalde gemeenten niet meer te betalen is. Het lijkt wel haast te maken te hebben met vraag en aanbod! Hoe meer vraag, hoe hoger het salaris!

Ik maak me hier echt erg ongerust over,' vervolgt de vragensteller. 'De markt wordt dus in Gods tempel gehouden zoals Jezus in de Bijbel de tafelen omkeerde. Hebben we dit wel door? Het is niet aan mij hier een oordeel over te vellen, maar het is wel opvallend dat er in onze kerk nogal wat ruzies tussen kerkenraden en predikanten (zelfs een scheuring) zijn. Daarnaast is er het afgelopen jaar onverwachts een aantal van Gods knechten weggenomen. Is dit toeval? Ik kom er niet uit. Wil ik wel aangesloten zijn bij een kerkgenootschap wat zoveel tekortschiet? Ik hoop op een eerlijk antwoord!'

Ds. Vreugdenhil: "Een predikant in ons kerkgenootschap kost echt niet veel meer dan normaal. Je moet weten dat er toch altijd zo’n 20.000 tot 25.000 euro aan de belasting over moet worden betaald. Er zullen wel heel bijzondere pastorieën zijn, maar voor een groot gezin is ook een behoorlijk ruim huis nodig. Er zijn ook predikanten die in een appartement wonen. Het is dus echt niet allemaal ‘klein Drakenstein’. De auto’s waarin we rijden zijn ook heel verschillend. Dat varieert van Mercedes tot een Golfje."

De predikant uit Houten voegt toe dat een gemiddelde preekbeurt niet meer dan 45 euro oplevert. "Ik denk dat je wel gelijk hebt in het feit dat ook hier vraag en aanbod een rol speelt. (...) Erger dan de misstanden die er kunnen zijn op de gebieden die jij noemt, is het feit dat er zo’n groot predikantentekort is in onze gemeenten. Dat kan niet goed zijn. Het kan ook niet de bedoeling van de Goede Herder zijn dat er zoveel gemeenten geen onder-herder hebben, die namens Hem de dienst in de gemeente waarnemen. 

Ik kan je vragen best begrijpen, maar ik hoop dat je mijn antwoorden ook serieus neemt. De volmaakte gemeente of kerk bestaat nergens. Ik mag ervaren dat de Heere de prediking zegent en dat er mensen -ook jongeren- tot bekering komen. Daar gaat het om." Vreugdenhil voegt toe dat er binnenkort weer een vergadering van het curatorium plaatsvindt om studenten toe te laten tot de theologische school ter voorbereiding op het predikantschap. "Bid mee tot de Heere van de oogst dat Hij arbeiders zal uitstoten in Zijn wijngaard."

De Gereformeerde Gemeenten heeft 56 predikanten en zo'n 150 kerkelijke gemeenten.

Lees hier de volledige beantwoording van ds. C. G. Vreugdenhil.

Reacties

C
Op deze manier kun je iemand laten zeggen wat je zelf wil. Gewoon een aantal zinnen weglaten die bepalend zijn voor de setting van het stukje. Een paar zinnen eruit lichten die je nodig hebt om iets bijzonders te creëren. Zoals het artikel nu bewerkt is is het echt niet in overeenstemming met de bedoeling van de schrijver. Gelukkig kunnen degenen die argwaan ruiken het gehele artikel lezen. Jammer dat de samensteller/inkorter een verkeerde indruk geeft van het antwoord van de schrijver. Ik zou tot de lezers willen zeggen: lees het gehele antwoo
REAGEER
Ik heb het gehele antwoord gelezen en vind daarin geen significante afwijking van hetgeen hierboven is samengevat,Ik zit alleen nog met de vraag of er geen beter kerkverband bestaat.Ik denk oprecht dat er minder slechte verbanden bestaan, waar mensen meer ruimte krijgen om alles van God te verwachten.Maar ten diepste is de Kerk van de Reformatie in haar talloze verschijningsvormen failliet. Het bederf van de Rooms-Katholieke Kerk is niet uniek gebleken.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher