Reformatorische bijeenkomst

Nieuws

08 mei 2018 door Reformatorisch Dagblad

Hoogleraar verdiept zich in verschillen tussen refokerken binnen en buiten de BibleBelt

Prof. Fred van Lieburg maakte een tocht langs reformatorische gemeenten buiten de Biblebelt. Wat delen ze met gemeenten in de Biblebelt en waarin onderscheiden ze zich? Van Lieburg geeft antwoord in het Reformatorisch Dagblad.

Over reformatorische gemeenten buiten de BibleBelt zegt hij: "In het algemeen beleeft men het gemeente-zijn bewuster. Je kunt in het buitengebied niet terugvallen op een zuil. Sociale aspecten, zoals het koffiedrinken na de kerkdienst, worden daardoor belangrijker. Helemaal nieuw is dat niet. Ten tijde van de Republiek hadden gereformeerde kerken in het rooms-katholieke zuiden een soortgelijk karakter."

Van Lieburg voegt dat dat er in deze gemeenten "niet wordt gediscussieerd over het verschil tussen levendmaking en wedergeboorte." Opvallend vond hij ook de emotionele waarde die gemeenten in het buitengebied toekennen aan materiële objecten, zoals een oude preekstoel of een houten in plaats van een stenen kerk. "Mensen hebben tastbare zaken nodig ter ondersteuning van hun identiteit, zeker als ze in een minderheidspositie verkeren."

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher