Arjan Plaisier

God

07 mei 2018 door Trouw

Arjan Plaisier: "Christelijke spiritualiteit is niet iets vaags"

Een protestantse dienst, dat is vooral luisteren naar woorden, analyseert theoloog Arjan Plaisier. "Er is heel weinig tijd om te responderen, van de vijf kwartier die een dienst duurt, is het al gauw een uur alleen maar horen," zegt de voormalig scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in gesprek met dagblad Trouw.

Plaisier is sinds 2016 verbonden aan de Fonteinkerk in Apeldoorn, een pioniersplek waar wordt geoefend met vormen van christelijke spiritualiteit. In Trouw onderstreept de theoloog dat het christendom "een schat aan spirituele vormen van geestelijk leven kent". "Christelijke spiritualiteit is niet iets vaags. Christelijke spiritualiteit onderscheidt zich van andere inspiratiebronnen, doordat het altijd 'relationeel is'. Als christen ben ik in dialoog met de Ander, die zich in mijn innerlijk manifesteert."

Volgens Plaisier is de kerk bij uitstek de plek om het geloof ook op deze manier te beoefenen en te beleven. Over het algemeen is er in protestantse gemeenten nog te veel accent op het hoofd, op 'wat er tussen de oren zit' en te weinig op het hart, stelt hij. In zijn periode als scriba gingen gesprekken met kerkenraden vooral de financiën, over kerkverlating en krimp. "Maar over de vraag wat God voor hen betekende, hoorde ik ze niet. Daar was een groot zwijgen over."

"Maar Hij is niet mijn privé-God, hij heeft dezelfde verhouding tot mijn medemens," voegt Plaisier toe. "Over de band van God kom je dus de ander altijd tegen. In de dialoog met God ontstaat er een liefdesrelatie. Het kan nooit een onderonsje zijn."

Lees hier het volledige artikel op de site van Trouw.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher