Nieuws

07 mei 2018 door Unie van Baptistengemeenten in Nederland

Nieuwe stap in toenaderingsproces ABC Gemeenten en Baptistenunie

In het proces van toenadering tussen de Alliantie van Baptisten en CAMA Gemeenten (ABC) en de Unie van Baptistengemeenten (Unie) is een belangrijke stap voorwaarts gezet.

Op 18 april stemde de Algemene Ledenvergadering van ABC met grote meerderheid in met het voorstel om het Baptisten Seminarium van de Unie ook de opleiding van voorgangers van de ABC te laten verzorgen. De twee geloofsgemeenschappen hebben de laatste jaren ingezet op toenemende samenwerking en kennismaking, met als doel te ontdekken of samengaan mogelijk is.

In de afgelopen jaren zijn ABC en Unie al zover gekomen dat er jaarlijks een deel van de ledenvergaderingen wordt gecombineerd en er gezamenlijk gemeentestichtingsprojecten in Turkije worden ondersteund. Ook hebben voorgangers van beide geloofsgemeenschappen binnen hun regio samen intervisie en worden er gezamenlijke regionale toerustingsdagen georganiseerd. Sinds begin dit jaar vergaderen de besturen structureel om de andere keer met elkaar.

Nu er overeenstemming is op het gebied van een gezamenlijke voorgangersopleiding is opnieuw een belangrijke horde genomen. Via een notitie aan de gemeenten hebben de besturen inmiddels hun visie op de nabije toekomst uiteengezet. Daaruit blijkt dat in het najaar aan beide ledenvergaderingen een samenwerkings- en intentieovereenkomst voor bepaalde tijd zal worden voorgelegd, die na een periode van verdere organische groei omgezet kan worden in een fusieovereenkomst.

Geschiedenis toenadering
Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van het wereldwijde baptisme organiseerden de Unie en de ABC Gemeenten in 2009 een gezamenlijke dankdag in Barneveld. Toen bleek dat twee gemeenschappen opeens dichter bij elkaar lagen dan vaak werd gedacht. Na 2009 kwamen langzaam gesprekken op gang waarin het verlangen ontstond om te kijken in hoeverre een gezamenlijke toekomst mogelijk was. Gelijke wortels, en dan ook een gezamenlijke toekomst? Vanaf 2011 zijn mogelijkheden tot samenwerking verder onderzocht.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher