Hans Burger

God

04 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Hans Burger: "Gods schepping is geen eenheidsworst"

"Eigenheid en verschil ervaren wij zomaar als bedreigend. Bij God verliest verschil dat bedreigende karakter," merkt theoloog Hans Burger op in een nieuwe theologenblog.

Burger: "Het ideaal van een multiculturele samenleving gaat terug op het christelijk geloof.(...) Helaas zitten wij met landelijk georganiseerde kerken, omdat het protestantisme zich gevoegd heeft binnen de kaders van nationale staten die vorm kregen tussen de zeventiende en negentiende eeuw. Zo is er veel verloren gegaan van het internationale en multiculturele karakter van de ene wereldwijde kerk van Jezus Christus."

De theoloog vraagt zich af wat het betekent wanneer een groep geen afgoden dient maar de enige echte God, en de groepsidentiteit geheiligd wordt? "Dan kan die groep in zichzelf ruimte maken voor anderen, zoals Christus in zichzelf ruimte gemaakt heeft voor ons. Een groep wordt gastvrij en uitnodigend naar buitenstaanders, en heeft tegelijk oog voor de eigenheid en de bloei van haar leden zodat de groep niet verstikkend wordt."

"In Openbaring 21 gaat het drie keer over de volken die bij God in het nieuwe Jeruzalem komen. Verschil mag bij God bestaan en diversiteit blijft, terwijl het afgodische, uitsluitende karakter ervan in Christus’ dood verdwijnt."

Lees hier de volledige blog van Hans Burger.

Reacties

Heel de heerlijke schepping van God is een groot feest van verscheidenheid, schoonheid en overvloed. laten we er dankend en blij van genieten!

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher