Adolf Hitler

God

04 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom christenen zo gecharmeerd waren van de ideeën van Adolf Hitler

Tijdens zijn studie naar de jaren '30 in de vorige eeuw kwam Daan Savert opvallend veel gematigde theologen tegen die het nazisme steunden. Waarom waren uitgerekend de christenen zo gecharmeerd van de ideeën van Hitler? Op de progressief-christelijke weblog Lazarus geeft hij antwoord op die vraag.

"Hitler werd door sommigen gezien als een nieuwe Luther," merkt Savert op. "Laatstgenoemde had het christendom bevrijd van alle paapse ballast en Hitler zou nu afrekenen met alle Joodse invloeden. De Bekennende Kirche (een christelijke verzetsbeweging in nazi-Duitsland, red.) was misschien minder extreem, maar hun verzet had puur en alleen met kerkelijke aangelegenheden te maken." Zo protesteerde men niet tegen maatregelen die bijvoorbeeld tegen Joden werden genomen.

De theoloog verwijst naar het partijprogramma van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Daarin werd het christendom het fundament van hun partijprogramma genoemd. "Hitler beloofde prostitutie af te schaffen, en dat deed hij ook (later richtte hij bordelen op voor SS-officieren). De grondbeginselen van het nazisme hadden in werkelijkheid weinig met het christendom te maken, maar veel mensen slikten dit stichtelijk christelijk sausje voor zoete koek. Zo geloofde de invloedrijke Lutherse theoloog Gerhard Kittel oprecht dat Adolf Hitler een vroom man was, die een exemplaar van het Nieuwe Testament in zijn binnenzak droeg en daar elke dag uit las.

De keuze van christenen voor het nationaalsocialisme werd vaak gedreven door een angst voor secularisatie en atheïsme. De Joden waren een geschikte zondebok. De ingewikkelde geschiedenis die het christendom al eeuwen had met het Jodendom bleek het vaak maar al te makkelijk te maken om de stap naar het nazisme te zetten."

Lees hier het volledige commentaar van Daan Savert.

Reacties

W
Nog steeds willen mensen het vlees best opeten als het wordt opgediend met een Christelijk sausje. Christenen ondersteunen politici die hun mond vol hebben van de Christelijke cultuur, maar hun politieke tegenstanders laten vermoorden, abortus willen verbieden, maar geen geld willen geven aan het verbeteren van de positie van vrouwen en die gehandicapte tegenstanders belachelijk maken. Onze gerechtigheid is door het geloof in Christus, zelfbedachte gerechtigheid is vuilnis.
REAGEER
B
De kerk is nog niet wijzer, nog steeds wijst men de Tora en de Tenach als geheel af , is vervuld, gaat alleen om Jezus.

Heel dwaas, want Yeshua (Jezus) leert ons de Tora in praktijk te brengen, is de levende Tora, draagt het oordeel van de Tora voor elk mens, die zijn overtredingen van de Tora erkent en zijn welverdiende doodstraf aanvaardt en Yeshua als het ware Pesachlam erkent, die in zijn plaats stierf.

Dan vier je toch de Feesten van JHWH, leef je Zijn leefstijl en geen heidense feesttijden!

Shabbath shalom,

Ben Kok (j-chr. pastor)
A
Volgens mij is de ‘kerk’ juist erg in verbondsverwarring en nog veel te veel bezig met Tora en Tenach in plaats van met de openbaring van de volmaakte zoon.

Mattheus 17 is denk ik vrij duidelijk over naar wie we moeten luisteren.

Mozes (Tora) en Elia (Tenach) verdwijnen en God de Vader zegt luister naar mijn zoon!

Door de Tora te houden is nog nooit iemand gerechtvaardigd. Galaten 3:1-13 en Romeinen 3:20
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher