Nieuws

03 mei 2018 door Kerk in Nood

Aanval op kerk in Centraal Afrikaanse Republiek: 16 doden

Bangui, de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek, beleefde dinsdag een nieuwe uitbraak van geweld. Bij een aanval op een kerk vonden 16 mensen de dood en raakten 99 mensen gewond, waarna meer geweld volgde.

De aanval in Bangui van dinsdagochtend werd ingeluid door een incident waarbij een lid van de Matar Djamous zelfverdedigingsmilitie werd verwond door binnenlandse veiligheidstroepen. Als vergelding viel de groep gewapende mannen uit de Moslimwijk KM5 de Katholieke kerk van Onze Lieve Vrouwe van Fatima aan, waar op dat moment honderden gelovigen samenkwamen voor een Mis ter ere van Sint-Jozef, patroonheilige van de arbeiders.

Wraak
Volgens een ooggetuige zijn bij de aanval tientallen mensen verwond en zeker 16 mensen gedood, waaronder de in Bangui zeer gewaardeerde priester Albert Toungoumalé-Baba. De binnenlandse veiligheidstroepen wisten de aanvallers terug te drijven naar de wijk KM5 en gewonden te vervoeren naar diverse gezondheidscentra en ziekenhuizen in de stad. Een boze menigte besloot daarop om het lichaam van de overleden pastoor naar het verblijf van de president te vervoeren. Onderweg daar naartoe vernielde de meute in het district Lakouanga een moskee, waarbij twee mannen levend werden verbrand. Veel mensen in Bangui hebben zich in huis opgesloten uit angst voor meer geweld.

Ook in het binnenland van de Centraal Afrikaanse Republiek zijn de afgelopen maanden kerken aangevallen. Op 3 april nog werden 21 kerkgangers in Tagbara vermoord. Eind maart vielen tientallen doden, inclusief een priester, bij een aanval op een kerk nabij Séko.

Vrees voor oplaaien geweld
De recente aanslagen doen inwoners vrezen voor een terugkeer naar de golf van geweld die het land in 2013 en 2014 teisterde. De spiraal van wraak en wederwraak tussen (deels uit Tsjaad en Soedan afkomstige) leden van de alliantie van Islamitische milities en de (merendeels uit Christenen bestaande) lokale zelfverdedigingsmilities nam toen genocidale proporties aan. Bij een aanval op de kerk die gisteren werd getroffen, kwamen in 2014 ook al vijftien mensen om het leven.

Hulp Kerk in Nood
Kerk in Nood steunt in de Centraal Afrikaanse Republiek onder meer de opvang van vluchtelingen en bijeenkomsten voor zo'n 650 mensen - onder wie priesters, religieuzen en vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen - waar zij leren om dialoog en verzoening in praktijk te brengen.

Reacties

Verschrikkelijk! Goed dat hieraan bekend wordt gegeven. En 'Kerk in nood' maakt haar missie waar. Laat er geen dag voorbij gaan dat je niet bidt voor onze vervolgde broers en zussen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher