vloeken

Dagelijks leven

04 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Mijn klasgenoten vloeken veel: wat nu?

'Al mijn klasgenoten en vriendinnen vloeken veel. Alsof er geen God bestaat. Ze lachen zelfs Jezus uit... en dan zit ik daar maar te zitten, niet wetende wat ik moet doen,' laat een vragensteller weten via Refoweb.nl.

'Ik zou kunnen opstaan en hen kunnen aanspreken, maar dat durf ik niet, bang dat ze boos op mij worden,' vervolgt de vragensteller. 'Ik vind het erg als mensen tegen mij zijn, ook al weet ik dat als God voor mij is, niemand tegen mij kan zijn. (...) Ik heb er nog nooit iets van gezegd als ze zo oneerbiedig doen. Ik weet niet meer wat ik moet doen!'

Kandidaat J. A. Mol geeft advies. "Waarom ben je dan zo bang? Beter gezegd, waarom zijn wij dan zo bang? Ik sluit mezelf er maar bij in. Ik vind je vraag zo herkenbaar... Waarom ontbreekt ons de vrijmoedigheid om voor Gods Naam en eer uit te komen? Is dat niet, inderdaad, een bepaalde bangheid. Angst voor mensen. Angst om afgewezen te worden. Bang om mensen te verliezen, zoals je zelf schrijft. Bang voor boosheid. Tja...

Weet je wat ons vaak ontbreekt? Zelfverloochening. Je schrijft dat ook: ik vind het erg als mensen tegen mij zijn. Wij worden opgeroepen om vrede te houden met alle mensen, voorzover dat in ons vermogen ligt. Vriendelijk zijn. Tegelijk wil dat niet zeggen dat we vriendschap met de ‘wereld’ sluiten. Integendeel."

De hervormde kandidaat uit Katwijk aan Zee raadt de vragensteller aan om er meer ontspannen mee om te gaan en deelt een aantal tips van de Bond tegen vloeken. "Als er in je dagelijkse omgeving door mensen gevloekt wordt, kun je beter zo snel mogelijk laten merken dat je dat afkeurt. Hoe langer je zwijgt, hoe lastiger het wordt om erover te beginnen. (...) Wijs iemand niet terecht, maar begin een gesprek."

Een andere handreiking die Mol meegeeft is uitleggen wat vloeken met je doet. "Mensen die vloeken, weten niet altijd wat ze zeggen en wat voor impact het op anderen heeft. (...) Laat ons als een licht zijn voor de mensen om ons heen. Betrouwbaar, eerlijk, meelevend, belangstellend. Zodat anderen merken dat ons leven niet op onszelf gericht is, maar op God."

Lees hier de volledige beantwoording van kandidaat J. A. Mol.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher