Hendrik-Jan Groeneveld

Dagelijks leven

03 mei 2018 door Mercy Ships

Hendrik-Jan Groeneveld: "Als ondernemer draag ik Gods passie uit"

"Juist als ondernemer kun je met je talenten anderen in nood helpen, soms heel creatief. Attendeer je werknemers bijvoorbeeld op het doneren van hun vrije dagen aan Mercy Ships. Of bied maandag 7 mei mee op het eerste kistje schol op Urk," zegt Hendrik-Jan Groeneveld. Hij is ambassadeur voor Mercy Ships én ondernemer.

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Hendrik-Jan (47) is net terug van het ziekenhuisschip Africa Mercy. Dat ligt nu nog in Douala, de havenstad van Kameroen, om de allerarmsten te voorzien van gratis medische hulp. Wat heeft hem geraakt toen hij aan boord was? "Hoe blij en stralend de patiënten waren nadat ze geholpen waren. Mensen die eindelijk zelfverzekerd kunnen zijn omdat ze niet meer een zware tumor moeten meedragen, of omdat ze weer kunnen zien of lopen. Ze zijn ongelofelijk dankbaar dat hun toekomst op een heel ander spoor is gezet."

Gods passie
Als ambassadeur van Mercy Ships legt hij, samen met zijn Mercy Ships-collega Ronald Hemerik, contact met het bedrijfsleven. Zowel in de maritieme sector als daarbuiten. Hij is zelf ondernemer (bedrijfsadviseur), maar investeert vrijwillig veel tijd en energie in Mercy Ships. Waarom? "Wie ben ik dat ik in het Westen geboren ben en gebruik mag maken van allerlei medische voorzieningen? Ieder mens heeft recht op genezing, op goede gezondheidszorg. Ik proef dat dit werk, gratis medische zorg voor de allerarmsten, Gods hart raakt. Hij is bewogen met de mens in nood en de blijdschap van patiënten na een operatie verheugt Hem, net zoals die mij raakt. Met mijn talenten wil ik Gods passie uitdragen."

"Juist als ondernemer kun je met je talenten anderen in nood helpen, soms heel creatief."

Doneren van vrije dagen
Eén van Hendrik-Jans natuurlijke eigenschappen is om waardevolle relaties aan te gaan. Zeker in het bedrijfsleven komen die goed van pas. "Het is heel mooi om de basis te leggen voor een langdurige samenwerking, waarin vertrouwen een belangrijke rol speelt." Wat kunnen ondernemers concreet doen? Hendrik-Jan: "Ze kunnen hun eigen netwerk attenderen op het werk van Mercy Ships. Als je maatschappelijk betrokken wilt ondernemen, dan is Mercy Ships bij uitstek een unieke, mooie organisatie. Probeer ook eens je werknemers te inspireren om bijvoorbeeld als vrijwilliger een tijdje aan boord te gaan werken. Of om hun bovenwettelijke vrije dagen te doneren aan Mercy Ships. Het is een creatieve manier om geen gift maar je vrije tijd te geven."

Praktische hulp
Heel praktisch kunnen bedrijven naast giften ook materiaal doneren ten behoeve van het ziekenhuisschip Africa Mercy of straks het nieuwe schip, de Global Mercy. Denk bijvoorbeeld aan medische apparatuur en hulpmiddelen, machineonderdelen of levensmiddelen. Aan boord van de Africa Mercy werken maar liefst 450 vrijwilligers. Hendrik-Jan: "Ik heb met eigen ogen gezien hoe uiterst gemotiveerd, positief en geduldig ze zijn. Soms zijn ze wel twaalf uur in touw, maar ze blijven altijd gastvrij en vriendelijk naar de patiënten toe. Hun inzet is heel bewonderingswaardig."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Las Palmas
Deze zomer vertrekt de Africa Mercy voor onderhoud naar de haven van Las Palmas, Gran Ganaria. In die droogdokperiode kun je ons als ondernemer bezoeken. Kijk hier voor meer informatie.

Wil je als ondernemer meebieden op het 1e kistje Mei-schol op Urk? Ga dan naar www.mercyships.nl/veilingurk. Hier geldt: niet de hoogste, maar de laatste bieder gaat naar huis met het eerste kistje. Dus je hebt heel veel kans. Hendrik-Jan: ‘Het is fijn om samen het verschil te maken voor de allerarmsten in deze wereld. Ik zag een patiëntje die 3,5 kilo woog, maar op zijn zeer jonge leeftijd al een tumor had van 2,5 kilo. De blijdschap van zijn moeder na de operatie was onbeschrijfelijk groot. Het is toch geweldig om hem een mooie start in zijn leven te kunnen geven?’

Wilt u als ondernemer in contact te komen met Mercy Ships? Stuur dan een mailtje naar bedrijven@mercyships.nl, of bel Hendrik-Jan Groeneveld (06 51235647) of Ronald Hemerik, (06 38018519).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher