Dode Zeerollen

Nieuws

03 mei 2018 door Kerknet

Nieuwe Bijbelteksten ontdekt dankzij NASA-technologie

De Israëlische onderzoeker Oren Ableman heeft dankzij het gebruik van de gesofisticeerde beeldtechnologie van de NASA nieuwe tekstfragmenten van de Dode Zeerollen achterhaald en ontcijferd, meldt Kerknet.

De papyrusfragmenten van de 3de eeuw voor tot de 1ste eeuw na Christus werden tussen 1946 en 1956 ontdekt. Maar pas nu werden enkele voor de ogen onzichtbare tekstfragmenten gereconstrueerd, onder meer een onbekend handschrift in het oud-Hebreeuws van een nog onbekende verdwenen of nog niet teruggevonden rol.

De meeste teksten zijn afkomstig uit de Bijbelboeken Leviticus en Deuteronomium. Er werden ook teksten met aanwijzingen voor het verloop van de diensten in de tempel gevonden.

Reacties

Wat begrijp ik nu niet: "onder meer een onbekend handschrift in het oud-Hebreeuws van een nog onbekende verdwenen of nog niet teruggevonden rol."

Onbekend handschrift: we weten dus niet wie het geschreven heeft;

Onbekende, verdwenen of nog niet teruggevonden rol: waar heeft die onbekende het dan op geschreven?

Vandaar dat men de NASA nodig heeft om het zichtbaar te maken en te ontcijferen.
REAGEER
Telkens weer als de Dode Zeerollen ter sprake komen, voel ik een groot ontzag voor de God van Israel. Precies in de tijd van het proces, dat leidde tot de oprichting van de staat Israel, in 1947 en 1948, werden ze gevonden en kwamen ze in Israëls handen. Alsof God zeggen wilde: "Dit is de geschiedenis van Mij met Mijn volk." De enige, eeuwige God kan niet los worden gezien van Zijn eigen volk. En de mooiste rol is natuurlijk die van Jesaja! Letterlijk en figuurlijk!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher