Dagelijks leven

11 mei 2018 door Wilfred Hermans

Ds. Rob Visser: "Wij zoeken goudklompjes"

De Binnenwaai, een pioniersplek in de Amsterdamse wijk IJburg, wil ‘opgewekt en opstandig’ zijn, vertelt dominee Rob Visser. ,,Opstandig, omdat je geen genoegen moet nemen met al die tekenen in de wereld die op het tegendeel wijzen, alsof er nooit een Heer is opgestaan: dood, verderf, ziekte. We moeten zorgen dat er tekenen van Gods rijk worden opgericht. Daarom willen wij als kerk een bijdrage leveren aan een betere samenleving. Mijn stelling is dan ook: zonder diaconaat geen kerk.” 

Marktmeester
Op IJburg zitten mensen niet op dat diaconaat te wachten, vertelt Visser.  ,,Toch wil je als kerk aansluiting zoeken bij buurtbewoners. Daarom heb ik eerst contact gelegd met mensen in openbare functies, zoals de marktmeester, een soort regionale burgemeester van het eiland. Ook heb ik gesproken met journalisten en met mensen in de plaatselijke gemeenteraad en in buurthuizen. Het resulteerde onder andere in de geboorte van het Parentshouse[H1] (een opvangplek voor gescheiden ouders), een kinderboerderij en een hangplek voor Marokkaanse jongeren.” 

Dominee-Sinterklaas
,,Het belangrijkste werk is bezoekwerk. Lichamelijk en mentaal een klus, maar als je de kerk een gezicht wilt geven, moet je je gezicht ook laten zien. Ieder mens draagt een goudklompje, soms verborgen onder een deklaag. Zeker als dominee moet je die goudklompjes ontdekken. Dat betekent: zoeken, ontginnen, de tijd nemen. Al acht jaar speel ik Sinterklaas op IJburg. De ideale manier om contact te leggen, zodat men denkt: die kerkmensen zijn niet te beroerd om mee te doen.”

Ds. Rob Visser is begin dit jaar met emeritaat gegaan.

Wil je de Elisabethbode ontvangen? Klik hier voor meer informatie.

Beeld: Jason Frank 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher