Tijs van den Brink

God

03 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Tijs van den Brink kreeg kippenvel van psalmen zingende SGP-broeders

Tijs van den Brink kerkt in een gemeente waar vooral Opwekkings- en andersoortige moderne liederen worden gezongen. "Eerlijk gezegd vind ik het allebei nogal armoedig en eenzijdig," schrijft de journalist in een commentaar voor EO Visie.

De SGP vierde vorige week haar 100-jarig bestaan. In het Reformatorisch Dagblad merkte voormalig RPF-leider Leen van Dijke op dat een fusie tussen SGP en ChristenUnie onmogelijk is. 'Als er bij de ChristenUnie een band op het podium staat en gospelmuziek ten gehore brengt en bij de SGP de psalmen op hele noten worden gezongen, dat kun je niet bij elkaar brengen,' stelde hij.

Van den Brink vindt dat raar. Onlangs kreeg hij kippenvel van SGP-mannenbroeders die met elkaar niet-ritmisch psalmen zongen. "Waarom kun je niet gewoon een psalm in de oude berijming, al dan niet op hele noten, afwisselen met een Opwekkingslied? Beide hebben waarde en schoonheid."

Lees hier het volledige commentaar van Tijs van den Brink.

Foto: EO

Reacties

T
Ik vind ook dat Opwekkingsliederen en al dan niet berijmde Psalmen best in één samenkomst afgewisseld kunnen worden.
REAGEER
Ik denk dat door de vraag zo te stellen we elkaar op het verkeerde been zetten. Het gaat om de eredienst waarbij in mijn gemeente de verkondiging van het Woordcentraal staat. Er worden hooguit 5 psalmen gezongen. In evangelische gemeenten wordt veel meer gezongen. De vergelijking gaat dus niet op. Wat mij betreft dus graag de psalmen in de eredienst. Liederen zing ik ook wel thuis en in de auto!
V
het aantal liederen in een liturgie opnemen is afhankelijk van de boodschap /thema die je uitdraagt. Ik voel me rijk dat ik als liturg vrij kan zijn in de keuze van de liederen ; zowel Johannes de Heer, Opwekkingsliederen als Psalmen /Gezang komen in mijn liturgie voor. De ene keer heb ik 5 liederen opgenomen, maar het kan ook meer zijn als ik bijv. een gebed wil bezingen. Met een aloude 'vuistregel' zingen = dubbel bidden en om het gebed gezamenlijk te doen, neem ik zo veel mogelijk liederen op in mijn liturgie.

Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher