Nieuws

02 mei 2018 door Willem Pos

Wel of niet samenwerken met de PVV?

In veel gemeenten zijn de afgelopen weken collegeakkoorden gepresenteerd. Daarin beschrijven de samenwerkende partijen hoe zij de komende vier jaar de gemeente willen besturen. In andere gemeenten is er nog geen akkoord. Een van die gemeenten is Den Helder. Nu staat Den Helder sowieso al bekend als moeilijk te besturen, maar dit keer deed zich iets heel opmerkelijks voor.

Informateur Jan Nagel deed een poging om met enkele partijen tot een akkoord te komen, toen in het geheim een aantal andere partijen een aanzet had gedaan om een akkoord te bereiken. Dat lukte; er lag een voorlopig akkoord, gedragen door heel verschillende partijen. Daaronder was de PVV. Dat was nieuw; de PVV heeft nog nooit in een gemeente mogen besturen. Wellicht nog opmerkelijker was de rol van de ChristenUnie, want die maakten ook deel uit van dit akkoord. Aanvankelijk was het vooral nieuws dat de PVV een wethouder zou kunnen gaan leveren. Daarna kwam het feit door dat de ChristenUnie en de PVV (met enkele andere partijen) tot een akkoord waren gekomen uitgebreid in de media.

Samenwerken met andersdenkenden die inhoudelijk mijlenver bij je vandaan staan, kunnen ze wel bij de ChristenUnie.

Een akkoord van ChristenUnie en PVV lijkt op het eerste gezicht wat merkwaardig, maar nader bezien valt dat mee. Immers, zeker op lokaal niveau zijn ideologische verschillen veel minder van belang. En daarnaast heeft de ChristenUnie op landelijk niveau ook in een kabinet gezeten met de PvdA, deelakkoorden gesloten met GroenLinks en D66. Nu zit de partij zelfs in een kabinet met D66. Samenwerken met andersdenkenden die inhoudelijk mijlenver bij je vandaan staan, kunnen ze wel bij de ChristenUnie. Maar veler verbazing werd geschetst toen het hoofdbestuur bij monde van de partijvoorzitter de ChristenUnie in Den Helder tot de orde riep. Dit akkoord was ‘hoogst onverstandig’ omdat de ideeën van de PVV ‘zo ver afstaan van onze idealen’, aldus de partijvoorzitter.

Uiteindelijk ging de coalitie niet door, omdat de Stadspartij het toch niet zag zitten. Jammer, want de ChristenUnie kreeg te maken met een heel boeiende vraag: wanneer mag je met een partij samenwerken en wanneer niet? Wat weegt zó zwaar dat je moet besluiten een partij uit te sluiten? Volgens het hoofdbestuur van de ChristenUnie blijkbaar wanneer een partij ‘te ver afstaat van onze idealen’. Dat is wel een beetje gek, want ik geloof niet dat partijen als de PvdA en D66 met hun bij tijd en wijle agressief seculiere ideologie zo dicht bij de ChristenUnie staan, maar daarmee is blijkbaar landelijk wel regeringsverantwoordelijkheid te delen. Mijn partij, de SGP, heeft tot nu toe geen enkele partij uitgesloten. Ook dat is bijzonder. Er moet ergens een punt zijn waardoor samenwerken bij voorbaat onmogelijk wordt.

Maar wanneer is dat? Wanneer bepaalde groepen in de samenleving over een kam worden geschoren? Of wanneer het uitroeien van de laatste restjes van het christendom in wetgeving tot een doel op zich is verheven? En staat landelijk dan gelijk aan lokaal, of zit daar verschil tussen? Wanneer een partij daar geen heldere kaders voor heeft, lijkt het mij gepast om niet al te stellig te zijn. Wat mij betreft is het moeilijk uit te leggen dat je als christelijke partij wel in een kabinet met D66 stapt, maar op lokaal niveau de PVV vooraf uitsluit.

Willem Pos is landelijk voorzitter van SGP-jongeren.

Reacties

Ook ik kon niet begrijpen waarom de Christen Unie uiteindelijk samenwerking met de PVV niet wilde. Het zette mij zelfs aan het denken over de komende verkiezingen. Ik acht het hoogst belangrijk dat er wetgeving komt die een verdere voortgang van machtsmisbruik in het openbare leven door moslims aan banden legt en die veel meer de Nederlandse normen en waarden beschermt. Als ALLEEN de PVV die dingen opneemt in haar verkiezingsprogramma, zou ik zelfs kunnen besluiten om op die partij te stemmen. Maar hopelijk ziet ook anderen hier hun taak!
REAGEER
T
Ik kan het me voorstellen dat de ChristenUnie moeite heeft met samenwerking met de PVV. Maar dat de CU in één kabinet zit met D66 begrijp ik weer niet. Is het standpunt van D66 over het levenseinde goed?! Ik denk dat het vèr van de Bijbel afstaat.
REAGEER
R
Als je moet kiezen tussen samenwerking met een partij die het Christendom en de Nederlandse cultuur wilt beschermen, maar daarbij de grenzen opzoekt en daarnaast door de Marxistische propaganda-media wordt gedemoniseerd. Of samenwerken met Marxistische of islamitische partijen, die het Christendom willen uitroeien onder het voorwensel van progressie? Dan lijkt me als Christelijke partij de keuze snel gemaakt.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher