Nieuws

02 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Kerk in Actie verzet zich tegen uitzettingen naar Afghanistan

Samen met negen mensen- en kinderrechtenorganisaties start Kerk in Actie deze week een landelijke actie tegen uitzettingen naar Afghanistan. 

'Ondanks het aantal burgerdoden in Afghanistan dat schrikbarend hoog is en aanslagen aan de orde van de dag zijn, blijft Nederland doorgaan met het uitzetten van Afghanen,' schrijft de hulpverleningsorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). 'Daar lopen ze een reëel risico gemarteld, ontvoerd of gedood te worden. Daarom voert de coalitie nog tot eind mei door het hele land actie om de Nederlandse regering op te roepen hier onmiddellijk mee te stoppen.'

Kerk in Actie maakt duidelijk dat de Nederlandse overheid Afghanen, onder wie ook kwetsbare mensen zoals gezinnen met kinderen, gedwongen terugstuurt naar Afghanistan. 'Zo kan het zesjarige dove meisje Kalma elk moment met haar twee broertjes en ouders worden uitgezet. Eenmaal terug in Afghanistan, loopt iedere Afghaan groot risico om slachtoffer te worden van mensenrechtenschendingen zoals bomaanslagen, marteling of ontvoering.'

'Toch blijft Nederland mensen naar Afghanistan uitzetten. Naar verwachting presenteert het ministerie van Buitenlandse Zaken in de loop van mei een nieuw ‘ambtsbericht’, waarin de veiligheidssituatie in Afghanistan wordt beschreven en waarmee de regering een nieuw standpunt kan formuleren. Wat de tien organisaties betreft kan de conclusie van het kabinet niet anders zijn dan meteen te stoppen met uitzettingen naar Afghanistan.'

Onlangs dreigde een christelijk Afghaanse gezin met drie kinderen uit het Friese Burgum te worden uitgezet. Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid gaf het christelijke gezin om humanitaire redenen toch toestemming om in Nederland te blijven. Eerder liet zijn ministerie weten dat Afghanistan veilig genoeg is. Om die reden werd het gezin in april van hun bed gelicht en naar het detentiecentrum in Zeist gebracht. 

Alle Afghaanse christenen zijn ex-moslim en kunnen hun geloof niet openlijk belijden. Zelfs hardop zeggen dat je christen bent, is gevaarlijk. Afghanen die zich bekeren tot het christendom, worden vaak letterlijk voor gek verklaard. Sommigen lopen het risico door hun familie te worden gemarteld of vermoord. Anderen raken hun baan en huis kwijt. Afghanistan bezet de tweede plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Kerk in Actie is ook een petitie gestart die de regering oproept te stoppen met het uitzetten naar Afghanistan zo lang het zo onveilig is. Daar zijn nu al ruim 40.000 handtekeningen voor opgehaald.

Bekijk de video en lees hier meer op de site van Kerk in Actie:

Reacties

Heel goed dat Kerk in Actie hiervoor aandacht vraagt! Het is hard nodig dat er bij de hen die de asielaanvragen beoordelen, een andere wind gaat waaien, want uitzetten van Christenen naar Afghanistan is onmenselijk! En iemand die moet beoordelen of een ex-moslim echt tot geloof is gekomen, moet zelf Christen zijn. Want dan weet je precies hoe het geestelijk leven zich gedraagt en haal je de huichelaars er zo uit. Weer iets, dat in een goede wet moet worden vastgelegd!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher