schrijfbijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 mei 2018 door Marina de Haan

Jan Pool: "Vecht niet tegen je beproevingen"

Twee jaar lang was de vrouw van Jan Pool ernstig ziek. "Ze was erg vermagerd, had veel pijn. Ik zag haar daar liggen en zei tegen God: ‘Ik weet het niet meer Heer’." Iedere christen maakt beproevingen mee, blijkt uit het Bijbelboek Jakobus. Naar aanleiding van de verschijning van de schrijfbijbel over Jakobus deelt Jan één van zijn beproevingen.

Uitgeverij Gideon is feitelijk ontstaan na het bezoek van de Amerikaanse evangelist T.L. Osborn aan ons land in 1958. Er ontstond een honger naar christelijke boeken over het werk van de Heilige Geest en verhalen over de praktijk van het leven met God. Die twee zuilen vormen nog altijd de kern van het soort boeken dat wij met onze uitgeverij willen uitgeven.

Auteur en spreker Jan Pool schreef het voorwoord. “De brief van Jakobus is zo’n heerlijke praktische brief. Geloof is voor mij niet iets wat in de lucht hangt, het is niets zweverigs. Je moet het handen en voeten geven.” Pool, die jarenlang voorganger van de Haarlemse gemeente The Shelter was, leest zelf regelmatig in de brief. “En dan met name dat stukje over beproevingen die je in je leven meemaakt. Ik vind dat één van de mooiste gedeelten uit de hele Bijbel.”

Iedere christen maakt beproevingen mee. Soms stellen we vragen als: waarom overkomt mij dit? Jakobus heeft het antwoord. Pool: “Vecht er niet tegen, probeer het te omarmen, want de beproeving is een geweldige kans voor karaktervorming.”

Dat antwoord van Jakobus is echter geen simpel antwoord. “Het is geen doe-het-zelf-antwoord. Het is een proces dat je doormaakt,” aldus Pool die het zelf meemaakte toen zijn vrouw Marijke ziek werd. Ze is twee jaar ziek geweest, waarvan een half jaar ernstig. “Ik weet nog dat ze in een hoog-laag bed lag in de woonkamer, ze had zoveel pijn en moest bij alles geholpen worden.”

Moed aan het kwijtraken
Een dieptepunt in de hele situatie was een avond dat Pool zijn vrouw naar bed bracht. “Ze was geopereerd aan haar hernia, maar knapte daarna niet op. We raakten de moed kwijt. Ze was erg vermagerd, had veel pijn. Ik zag haar daar liggen en zei tegen God: ‘Ik weet het niet meer Heer’.”

Op dat moment ontving hij een e-mail van een gemeentelid dat aan het echtpaar moest denken. Hij stuurde een filmpje van Corrie ten Boom mee, waarin ze sprak over moeilijkheden die je kunt meemaken. “Corrie zegt dan dat er geen put zo diep is of de hand van God is er om je op te vangen. God haalt je uit de put. Ik heb zitten huilen.” 

'Het is niet verkeerd om te klagen, je mag je vragen stellen bij God'

Natuurlijk beklaagde Pool zich over de situatie. “Het is niet verkeerd om te klagen, je mag je vragen stellen bij God. Je mag vragen hebben en je hebt tijd nodig om je verdriet een plek te geven.” In die periode las Pool vaak in de psalmen, waar David vele malen aan God vraagt waar Hij is. “Maar uiteindelijk moet je de situatie instappen met vragen als: hoe kan ik volwassener worden van de situatie? Hoe kan ik mooier en krachtiger worden? Je kan wel blijven klagen, maar daar schiet je niets mee op.”

Een vervolgstap is om je vertrouwen compleet op God te stellen. “Wat ons ook overkomt, U bent nog steeds God”, bad Pool vaak. “Ik vertrouw op Uw karakter, U bent dezelfde.” Pool pakt de Schrijfbijbel erbij. “In de Message vertaling staat het er zo mooi. ‘Zie het zuiver als geschenk, vrienden, als er van alle kanten uitdagingen en beproevingen op jullie afkomen.’ Dit is wat God van mij vraagt. Als ik op God vertrouw dan kan ik blij zijn in de omstandigheid, maar niet met de omstandigheid.”

'Als ik op God vertrouw dan kan ik blij zijn in de omstandigheid, maar niet met de omstandigheid'

Bij Pool en zijn vrouw is de situatie rondom ziekte goed afgelopen. “Onze karakters zijn opnieuw gevormd en we zijn mooier uit de situatie gekomen. Er heeft genezing plaatsgevonden. Maar dat gebeurt niet altijd. Soms verandert de situatie niet. Maar je kunt er wel sterker uitkomen.” 

'Maar we zien Jezus'
Jakobus schrijft dus dat je beproevingen en uitdagingen moet zien als een geschenk (Jakobus 1:2). “Als je een ander perspectief hebt, dan kun je het als een geschenk zien.” Pool pakt Hebreeën 2:9 erbij. “We leven in een wereld die de gevolgen van zonde ervaart. Jezus heeft de overwinning behaald, maar we zien die overwinning nog niet. Wel zien we Jezus. Omdat ik Hem kan vertrouwen, weet ik dat ik altijd beter uit de situatie kan komen.” 

Hij noemt Stefanus als voorbeeld. “Hij wordt gestenigd, maar heft zijn blik naar de hemel. Daar ziet hij Jezus. Daarom was het geen nederlaag.” Door zich op Jezus te richten te midden van een uitdaging, kan Pool zich verblijden in de situatie. “Houd vast aan Jezus. Ben je onzeker over de toekomst? Maar we zien Jezus. Ben je bang voor de dood? Maar we zien Jezus. Voel je je niet veilig? Maar we zien Jezus.”

“Maar we zien Jezus.”

Benieuwd naar de schrijfbijbel? Bestel de Bijbel bij uitgeverij Gideon.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.