hippe kerk

God

04 mei 2018 door Gianluca Beatrice

De schaduwzijde van hippe, groeiende kerken

Na een moeilijke periode voor kerken in zowel Nederland als Europa, lijkt het de laatste jaren weer de andere kant op te gaan.

Daar waar Hillsong Church in Australië het voorbeeld gaf groeien er op steeds meer plekken nieuwe gemeenten die massaal veel jongeren aantrekken! Het christendom in een nieuw jasje lijkt aan te slaan, en veel meer mensen dan voorheen openen hun hart voor het offer van Jezus aan het kruis. Dit is echt een prachtige ontwikkeling en ik ervaar zeker een zegen van God over deze nieuwe trend in de wereld.

Ik las laatst in de Bijbel de grote opdracht die Jezus geeft in Mattheus: "Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn discipelen."
Er wordt door veel nieuwe kerken veel aandacht besteed aan het plaatje, de PR. De kerk moet er hip uitzien, de boodschap van het Evangelie moet toegankelijk zijn en mensen moeten de kerk vooral niet 'saai' vinden. In deze speerpunten is de kerk anno vandaag erg goed; geweldige muziek op Spotify en YouTube, gave conferenties en moderne video's. Een doorgaans veel gehoorde insteek is daarnaast ook dat de zondag bestemd is voor het preken van genade en redding, en dat je vooral naar de kerk gaat voor anderen. Veel nieuwe mensen komen tot bekering, de kerk groeit, en dan is de missie geslaagd.

'Maak alle volken tot mijn discipelen'. Ik geloof dat deze opdracht bestemd is voor zowel christenen als de kerk, en als dit zo is, dan zie ik dat sommige kerken maar voor de helft gaan! Met deze 'catchy' liedjes en sprankelende PR komen veel mensen in aanraking met de Bijbel, maar daar blijft het bij! Het blijven bekeerlingen en geen discipelen. Discipelen zijn mensen die Jezus in alles volgen, maar in plaats daarvan ligt de focus vaak op het nog verder laten groeien van de kerk zodat nog meer mensen bereikt kunnen worden en de aantallen groeien. Dit is het maken van bekeerlingen. Maar waar in dit hele plaatje van het dienen in teams en het gaan naar de kerk van anderen, komt jouw vorming tot discipel kijken? Waar investeert de kerk van vandaag in christenen die God nog beter willen leren kennen, en die met kennis van Gods woord, de Bijbel, een steviger fundament willen bouwen voor hun geloof?

In plaats van het zijn van een kerk, gevuld met mensen die net als de leiders in de gemeente, Gods stem najagen, wordt Gods gehele wil samengevat in een visie van twee zinnen of een andere 'formule'. In plaats van het vormen van een visie waaraan een gehele kerk met al diens gelovigen aan wordt gehangen, zouden leiders zich dagelijks moeten afvragen wat Gods wil is voor die dag, want het is Zijn gemeente, Jezus' lichaam! Het zou niet zo moeten zijn dat visies leuk bij de Bijbel passen; het zou enkel de boodschap van de gehele Bijbel moeten zijn - en voor kerken dan met name de grote opdracht!

De groei van de hedendaagse kerk is een grote zegen. In plaats van het steeds meer weglaten of leuker maken van de Bijbel om nieuwe mensen aan te trekken zou ik gemeenten willen uitdagen om de invloed die zij hebben te gebruiken om Gods aanwezigheid te zoeken om vervolgens vanuit deze kracht van de Heilige Geest te gaan investeren in onwankelbare christenen die meer zijn dan mensen die God ervaren hebben. Mensen die discipel zijn, met een relatie zo ontzettend diep en zo gevuld met kennis van Gods woord dat zij waarlijk leerlingen zijn van Jezus; die dagelijks leren van God. Dit is het werk waar Gods zegen over uit gaat. Want niet de weg van het Evangelie is breed, maar die van de wereld.

Reacties

A
De schaduwzijde van niet-hippe leeglopende kerken is dat ze nooit discipelen hebben gemaakt. En nog steeds niet. Ze creeren nog steeds vooral vorm- en gewoontechristenen.
REAGEER
M
De evangelische beweging weet zeer goed dat het gaat om discipelen maken, getuige de kleine kring waar je supervisie en intervisie kan krijgen en geven. Ik zeg kan, want het zijn je eigen keuzes die je maakt. ze kunnen niet opgelegd worden.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher