nucleaire wapenarsenaal Iran

Nieuws

01 mei 2018 door NU.nl | De Gelderlander | NOS

Israël zegt bewijs te hebben dat Iran nucleaire wapenarsenaal uitbreidt

Israël heeft bewijs dat Iran heeft gelogen bij de ondertekening van de nucleaire deal in 2015. Dat zei premier Benjamin Netanyahu maandag volgens verschillende media.

De Islamitische Republiek Iran heeft volgens de Israëlische regeringsleider de ontwikkeling en productie van kernwapens overgebracht naar een geheime locatie en is gewoon doorgegaan. Ook zou het bereik van de Iraanse raketten vergroot worden. De Israëlische premier heeft maandag documenten en videobeelden getoond waaruit dit zou moeten blijken.

Israël heeft duizenden kopieën van de daar opgeslagen documenten in handen gekregen en de informatie gedeeld met de Amerikaanse autoriteiten. Uit het materiaal blijkt volgens Netanyahu zonneklaar dat Iran vijf kernkoppen wil produceren die op ballistische raketten kunnen worden gemonteerd. Elke kernkop zou een explosieve kracht hebben gelijk aan de Amerikaanse atoombom op Hiroshima, in 1945.

Teheran verwierp op de Iraanse staatstelevisie de aantijgingen van Netanyahu als Israëlische propaganda. EU-buitenlandchef Federica Mogherini laat in een verklaring weten het bewijs van Israël niet overtuigend te vinden. Het Witte Huis vindt dat de informatie die door Israël is vrijgegeven wél overtuigend bewijs bevat.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher