Nieuws

30 april 2018 door Veritas-forum

Theoloog en filosoof debatteren over 'de culturele zelfmoord van het Westen'

Wie zijn wij? is de vraag die Nederland verdeeld hield tijdens de vooravond van de laatste parlementsverkiezingen. Wat is onze cultuur? En bovenal: hoe die te beschermen? In Maastricht - kraamkamer van de EU - werd de PVV de grootste partij. Het contrast kan niet groter: in het zelfverklaarde centrum van de Euregio verlangt het volk terug naar duidelijke grenzen. ‘Nederland weer van ons!’, maar welk Nederland?

De rechtsfilosoof Paul Cliteur zal hierover in debat gaan met Twitter-theoloog Alain Verheij (foto). Cliteur betoogde onlangs dat het Westen lijdt aan occidentofobie: een afkeer van de eigen cultuur en tradities. Dit maakt ons zwak en kwetsbaar voor krachten die de liberale democratie bedreigen, zoals religieus fundamentalisme. Onze cultuur is volgens Cliteur geworteld in de Verlichtingswaarden en dat maakt haar superieur aan andere culturen. Het geloof in één God is onverenigbaar met die waarden. Verheij ziet in de Bijbelse traditie daarentegen een bron van inspiratie en van identiteit. Als Nederland kiest voor een ‘joods-christelijke’ cultuur, dan is dat een cultuur van grenzeloze barmhartigheid en een cultuur die iedereen, zelfs haar eigen vijanden, hartelijk verwelkomt.

Het Veritas-forum ‘De culturele zelfmoord van het Westen’ zal op dinsdag 8 mei aanstaande om 20.00 uur plaatsvinden in de Sint Janskerk. Toegang is gratis.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher