Jenita verhuisde naar Thailand om Gods woorden door te geven

God30 april 2018
Jenita

In Thailand zijn de meeste mensen boeddhist. Sinds vorig jaar is Jenita als christen werkzaam in dit land. Ze verhuisde naar Zuidoost-Azië om Gods woorden door te geven namens Wycliffe Bijbelvertalers. “Het treft me altijd weer als ik mijn buren offers zie brengen.”

Je werk speelt zich af in Thailand. Hoe is het om onderdeel uit te maken van de Thaise cultuur?
“Ik ben naar Thailand verhuisd in 2017. Ik woon nu in een stadje in het uiterste noorden van Thailand. Dit stadje is in een bepaald opzicht wel uniek. Omdat het op de grens ligt, wonen en werken er mensen uit allerlei verschillende bevolkingsgroepen. Op de markt zie je mensen in allerlei verschillende kleurrijke klederdrachten en hoor je veel verschillende talen. Een interessante plek om te zijn. De meeste mensen in Thailand zijn boeddhist. Naast de grote hoeveelheid tempels, zijn er in deze stad is ook een heel aantal kerken en moskeeën te vinden, omdat een heel aantal van de immigranten een andere religieuze achtergrond heeft.

Veel inwoners, in het bijzonder in mijn buurt, zijn erg trouw in het bezoeken van de verschillende tempels, het geven van gaven aan de monniken die ’s morgens vroeg langskomen en het plaatsen van eten en drinken in het geestenhuisje in hun tuin. Het treft me altijd weer als ik mijn buren offers zie brengen en hen zie wachten langs de kant van de straat om rijst aan de monniken te geven. Helaas is mijn Thais nog niet zo goed om met hen te spreken over mijn geloof in Jezus Christus.

Het is voor mij niet de eerste keer dat ik in Thailand woon. In 2012 heb ik er ook een jaar gewoond; al was dat wel in een heel ander gedeelte, in het oosten, en was ik er met een andere taak. Ik was leerkracht van een aantal Nederlandse kinderen. Ik vond het een mooie en bijzondere manier om mijn gaven en ervaring op deze manier in te zetten voor de uitbreiding van Gods Koninkrijk. Daarnaast gaf dit mij gelegenheid om meer te zien van het zendingswerk in Thailand. Het sloot ook mooi aan bij de ervaring die ik had als juf op een basisschool. Toch riep de Heere mij in die tijd voor een andere taak, namelijk meehelpen bij het trainen van alfabetiseringswerkers.”

"Het treft me altijd weer als ik mijn buren offers zie brengen en hen zie wachten langs de kant van de straat om rijst aan de monniken te geven."

Wat houdt je werk concreet in?
“In het stadje waar ik woon staat het trainingscentrum van ons team. Hier rijd ik elke morgen op mijn brommer naartoe. Het is dan nog niet al te heet. ’s Middags kan het kwik namelijk oplopen tot ruim boven de 30 graden. In de morgen werk ik meestal met een taalhelper die mij helpt bij het leren van de taal. Het is belangrijk voor mijn toekomstige taak om de taal op een hoog niveau te kunnen spreken, begrijpen en schrijven, omdat ik als trainer de workshopdeelnemers in deze taal zal moeten trainen en aanspreken. Dit is een uitdaging voor mij, maar ik bid en vertrouw dat de Heere mijn inspanning om deze taal te leren ook zal zegenen. In de middag verleen ik regelmatig hand- en spandiensten bij de workshops die op dat moment gegeven worden in ons centrum.

Uit verschillende delen van het buurland reizen er jonge mensen af naar ons centrum om hier een deel van hun training te krijgen voor alfabetiseringswerker in hun dorp of stad. Vaak duurt een workshop zo’n twee weken. De eerste training die gegeven wordt, is het schrijven en produceren van het eerste leesmateriaal in hun eigen minderheidstaal. Zij schrijven hun volksverhalen op, een tekenaar tekent de illustraties, we maken er een geheel van op de computer, en daarna wordt het in een printshop afgedrukt. Aan het eind van de twee weken nemen ze de boekjes mee naar hun dorp en kunnen de eerste verhalen gelezen worden. Een ander deel van de training bestaat uit het maken van lesmateriaal dat gebruikt wordt om kinderen en volwassenen te leren lezen en schrijven. We maken een alfabetkaart, een werkboek met werkbladen die de alfabetiseringswerkers kunnen gebruiken en waarop de studenten kunnen schrijven. Ook beginnen we met het schrijven van een handleiding bij deze werkbladen.

De volgende keer dat de deelnemers terugkomen, maken we de handleiding af en beginnen we met de praktische training van de deelnemers om les te geven. Vaak zijn de deelnemers, die de alfabetiseringswerkers van hun dorpen zijn, vrijwilligers die geen onderwijservaring hebben en soms zelf niet eens naar school geweest zijn. Het is altijd weer leuk om deze enthousiaste alfabetiseringswerkers te helpen hun lessen beter te organiseren en het op verschillende manieren aantrekkelijker en uitdagender te maken voor hun studenten.”

"In de tijd dat ik in Thailand ben, heeft de Heere mij geleerd om op Hem vertrouwen met heel mijn hart, en niet op mijn eigen inzicht te steunen."

Kun je aan de hand van een voorbeeld aangeven hoe je God in Thailand aan het werk ziet? En welke les heb je geleerd sinds je daar werkzaam bent?
“Het is bijzonder om te zien hoe trouw en vol doorzettingsvermogen mijn Thaise docent, de enige christin in haar familie, doorgaat het met doorgeven van het Evangelie aan de tieners in haar buurt. Ze geeft hen gratis bijles, zodat ze op school beter mee kunnen komen en leert hen tegelijkertijd wat de Bijbel ons leert over de Weg, de Waarheid en het Leven. Dit is niet gemakkelijk voor haar en het levert haar tegenwerking en het afhaken van studenten op. Maar ze gaat door! Het is bemoedigend om te zien dat verschillende tieners door haar trouwe onderwijs al tot geloof gekomen zijn. Ook dan blijft ze hen als een voorbeeld en een wijze ‘zuster’ onderwijzen hoe ze als een christen in de Thaise maatschappij staande kunnen blijven.

Ik word telkens weer aangespoord en bemoedigd als ik met haar praat of haar help bij haar werk om ook net zoals zij, in eenvoudige dingen, mijn licht te laten schijnen voor de mensen. Die doe ik in de hoop en verwachting dat zij mijn goede werken zien en mijn hemelse Vader verheerlijken. Zij is een voorbeeld voor mij van volharding in het geloof en vertrouwen op de Heere, ook als de omstandigheden moeilijk zijn of het tegenzit. Het is zo waar, wat de Heere Jezus ons in de Bergrede leert: ‘hoeveel te meer zal uw Vader, Die in de hemelen is, goede gaven geven aan hen die tot Hem bidden.’

In de tijd dat ik in Thailand ben, heeft de Heere mij geleerd om op Hem vertrouwen met heel mijn hart, en niet op mijn eigen inzicht te steunen. Verder heb ik geleerd om Zijn werk niet op mijn manier en op mijn tempo te doen. Het is bijzonder om te zien hoe de Heere mij gezegend heeft met en telkens weer voorzien heeft in nieuwe taaldocenten, die mij allemaal op hun eigen manier weer verder konden helpen bij het leren van de taal,” aldus Jenita.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

Meerartikelen

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson