twijfel

God

26 april 2018 door Jeffrey Schipper

"Ik heb twijfel leren omarmen om verder met geloof te komen"

"Twijfel en geloof, past dat eigenlijk bij elkaar? Ik heb twijfel leren omarmen om verder met geloof te komen. Maar twijfel wordt vaak fout gevonden. Gaat geloven niet om zeker weten? Dat betwijfel ik," schrijft ds. Otto Grevink in een blog voor MijnKerk.nl.

"Nou, weet dat je in ieder geval niet de enige bent als je twijfelt. Niet alleen onder ons, maar ook in het verhalen rondom Jezus‘ lijden, sterven en opstaan. Niet alleen Judas kan er niet mee leven. Ook Petrus kan het maar moeilijk volhouden en ontkent Jezus te kennen als hem het mes op de keel wordt gezet. En wat te denken van Thomas, die maar niet kan geloven dat Jezus leeft. Die eerst wil zien. Ja, wie niet?"

De internetpredikant wijst op een boekje ‘Geduld met God’ van de Tsjechische priester Tomas Halik. "God kunnen we nooit vatten en kan nooit ons eigendom zijn. Daarom ontstaat er twijfel. En daarom snapt Halik dat er veel mensen zijn die niet geloven. En hij kan daarom een heel eind met hen meegaan. Hij zegt: ‘Tegen atheïsten zeg ik niet dat ze geen gelijk hebben, maar dat ze geen geduld hebben. Ik stel dat (ook (OG)) hun waarheid incompleet is.’

Geduld is geen antwoord op de twijfel. Twijfel is juist het vragen blijven stellen bij antwoorden. Geduld is wel de manier om met twijfel om te gaan. (...) Geduld als manier van geloven. Want geduld met anderen is liefde. Geduld met jezelf is hoop. Geduld met God is geloof."

Lees hier de volledige blog van ds. Otto Grevink.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher