God

26 april 2018 door Arie-Jan Mulder

God houdt net zo veel van jou als van een seriemoordenaar

Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: ‘Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.’ En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.
(Matteüs 5:43-45)

In de Bergrede citeert Jezus steeds menselijke uitspraken ‘…er werd gezegd…’ Dat werd dus gezegd door mensen, niet door het Woord. De Bijbel is echt veel positiever dan deze menselijke uitspraken. Vergelijk bijvoorbeeld Exodus 23:4,5: 'Wanneer je een verdwaald rund of een verdwaalde ezel van een vijand van je aantreft, moet je hem het dier zonder uitstel terugbrengen. Wanneer je ziet dat de ezel van iemand met wie je in onmin leeft onder zijn last bezwijkt, mag je niet werkeloos toezien maar moet je hem meteen de helpende hand bieden.' Jezus leert de mensen niet iets nieuws als hij zegt dat ze hun vijanden moeten liefhebben, maar Hij herinnert hen eraan dat dat altijd al de bedoeling is geweest.

Dat is ook volkomen logisch. Want als je accepteert dat God van alle mensen houdt, dan ga je zien dat in wezen geen enkel mens je vijand is. God laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen, zegt Jezus, dus Hij geeft iedereen de kans om te leven.
God houdt net zo veel van jou als van een seriemoordenaar, om het maar eens cru te zeggen. Dat betekent niet dat God zijn daden goedkeurt, of het met hem eens is. Maar Hij houdt van hem en is bereid geweest om alles op te geven voor die mens die zulke vreselijke dingen doet. En met precies zoveel liefde kijkt Hij naar jou, ook al kent Hij je zichtbare en verborgen zonden, je slechte gedachten enz. We hebben geen enkele reden om ons boven enig ander mens te verheffen. Christus werd mens en stierf voor ons terwijl wij Hem afwezen, terwijl wij feitelijk Zijn vijanden waren.

Andere mensen kunnen ons wel vijandig behandelen, maar wij zelf zullen voor een ander geen vijand zijn.

Iemand zei eens: 'je vijanden liefhebben is niet het slijk liefhebben waarin de parel ligt, maar de parel liefhebben die in het slijk ligt'. Iedere mens is oorspronkelijk een gedachte van God. In die zin hebben wij eigenlijk geen vijanden. Andere mensen kunnen ons wel vijandig behandelen, maar wij zelf zullen voor een ander geen vijand zijn. Iedere mens die op onze weg komt, ongeacht zijn gedrag, is een mens die bij God geliefd is.

Maar let op: dat gaat niet over ons gevoel, maar over onze wil. We hebben niet de opdracht op iedereen lief te vinden. Dat gaat ook niet lukken, want gevoel kan je niet op commando afdwingen. Maar we hebben wel de opdracht om iedereen lief te hebben. Dat is iets heel anders dan lief vinden. Liefhebben betekent dat je je inzet om het goede te willen voor die ander, ongeacht je gevoelens.

En zo zien wij feitelijk in iedereen die wij ontmoeten een opdracht van God om lief te hebben. Denk maar aan Jezus aan het kruis: Hij bad voor de mensen die hem kruisigden. Dat kunnen wij niet van onszelf. Er is er maar één die dat in ons kan doen. Als ons gevoel ons in de weg zit om lief te hebben, dan moeten we bij Jezus zijn om ons te helpen bij die keus. Vraag maar gewoon of Hij dan door jou heen die ander wil liefhebben. Hij kan dat als geen ander.

Arie-Jan Mulder is spreker en schrijver. Zijn boek over de Bergrede is als ebook verkrijgbaar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Reacties

"Liefhebben betekent dat je je inzet om het goede te willen voor die ander, ongeacht je gevoelens. En zo zien wij feitelijk in iedereen die wij ontmoeten een opdracht van God om lief te hebben".

Maar, mijn beste, niet iedereen die je ontmoet, is 'je naaste'. Beter (en wat minder krampachtig) is het, af te wachten wie God op je weg brengt.

Daarnaast: als je de Geest z'n gang laat gaan, wordt het liefhebben meer een hartsgesteldheid en minder een daad van de wil. Dat is het verschil tussen het nieuwe - en het oude verbond.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher