Assad

Nieuws

25 april 2018 door Jeffrey Schipper

Voor Syrische christenen blijft Assad de beste optie

Veel christenen uit het Westen hebben de afgelopen jaren gepleit voor een vertrek van de Syrische president Assad. Toch blijven Syrische kerkleiders het voor zijn regime opnemen, meldt dagblad Trouw.

Westerse landen vuurden onlangs raketten af op drie doelwitten in Syriël als gevolg van een vermeende gifgasaanval. Voor die gifgasaanval wordt Assad verantwoordelijk houden, maar er is geen hard bewijs geleverd. Onlangs werd de aanval veroordeeld door drie Syrische kerkleiders. Zij noemden de Westerse aanval ‘onmenselijk’ en een ‘overtreding van het internationale recht’.

Voordat in 2011 de Syrische burgeroorlog uitbrak, genoten christenen bescherming en vrijheid, in ruil voor openlijke steun. Trouw spreekt van een geval van interreligieus pragmatisme: al jaren voor het uitbreken van de oorlog stonden Assad (als alevitisch moslim deel van een minderheidsgroepering) en de christenen (destijds 10 procent van de bevolking) samen tegenover de soennitische meerderheid.

Assad mag dan de voorkeur hebben, de kerkelijke relaties met de regering zijn ook weer niet heilig, zegt priester Khamis van de Amersfoortse gemeenschap uiteindelijk. "Wij willen dat de oorlog stopt. Het maakt niet uit door wie."

Lees hier het volledige artikel in Trouw.

Reacties

Het is toch diep, diep treurig, als de beste optie voor Christenen is, dat ze een pact met de duivel sluiten?
H
Assad is geen lieverdje maar hij is de minst kwade van de rest. De gevolgen zijn voor Christenen desastreus als de rebellen winnen.

Of stelt u eens voor als IS wint: dan hou je geen Christenen meer over! Eenzelfde situatie heb je in Irak. Zoekt u eens op hoeveel Christenen er waren onder Saddam Hoessein en hoeveel Christenen er nu zijn. De rest is gevlucht of vermoord.

Het is zoals Trouw het omschrijft: een geval van pragmatisme. Liever niet maar het kan niet anders. Het alternatief is nog erger.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher