Nieuws

25 april 2018 door SGP

100 jaar SGP: 100 stellingen bij Grote Kerk Dordrecht

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de SGP zijn dinsdagmorgen 24 april om 10.30 uur 100 stellingen bij 100 jaar SGP gepubliceerd bij de toren van de Grote Kerk te Dordrecht (Lange Geldersekade).

’s Avonds heeft de SGP in deze kerk een jubileumviering belegd. De stellingen zijn opgesteld door (oud) redacteuren van het tijdschrift Zicht, dat wordt uitgegeven door het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor een belangrijke doelstelling van het tijdschrift Zicht: het bevorderen van studie, bezinning en gedachtewisseling in de achterban van de SGP.

De stellingen bestrijken een breed palet aan politieke en maatschappelijke thema’s. De auteurs geven een drievoudige typering van de stellingen:

  • Ook al bestaat de SGP al honderd jaar, de cultuur van de partij kenmerkt zich door relatief weinig politiek-inhoudelijk debat. Met het oog daarop bevatten heel wat stellingen een prikkelend denkduwtje om te komen tot wat meer gedachtewisseling in de breedte van de partij.
  • Ten opzichte van de hoofdstroom in de Nederlandse samenleving en politiek wordt de SGP met haar godsdienstige grondslag gezien als een buitenbeentje. Daarom is een deel van de stellingen bedoeld om buitenstaanders tot nadenken aan te zetten. Want iedere politieke visie is levensbeschouwelijk bepaald en ethisch gekleurd, dus niet neutraal.
  • Ter vergroting van de feestvreugde dient een niet gering aantal ludieke stellingen, al was het maar om te bewijzen dat humor en orthodoxie in de SGP principieel samengaan.

Deo volente op 1 november 2019 gaat de SGP het huidige record van de Anti-Revolutionaire Partij verbreken als alleroudste Nederlandse politieke partij. Dat lijkt de auteurs een bijzonder geschikt moment om de gedachtewisseling in de partij over deze stellingen te evalueren.

Meer informatie
De stellingen zijn opgesteld door Ries van Maldegem (oud-redacteur Zicht), Jan Schippers (redactiesecretaris) en Klaas van der Zwaag (redactievoorzitter). De stellingen zijn met name bedoeld om een dispuut uit te lokken en vertolken dan ook niet de opinie van het Wetenschappelijk Instituut of de redactie van Zicht. Een digitaal of geprint exemplaar van de stellingen is verkrijgbaar via het secretariaat van de redactie, emailadres wi@sgp.nl of postadres: Dinkel 7, 3068 HB Rotterdam.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher