Eminem en Ed Sheeran

God

24 april 2018 door Gertjan de Jong, LCJ

De ‘zondebelijdenis’ van Eminem en Ed Sheeran

In de popmuziek wordt ‘zonde’ nog wel eens voorgesteld als iets aantrekkelijks. Zonde is sensueel, ondeugend en spannend. Het is iets dat eigenlijk niet mag, maar juist daarom zo lekker is.

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

De Bijbel laat zien dat zonde iets heel anders is. Het is verschrikkelijk en vernietigend. Zonde betekent opstand en rebellie tegen God. Het laat je achter in totale chaos en ontreddering.

Opvallend genoeg staat er nu al wekenlang een liedje in de Top 40 dat wat meer past bij dat ‘Bijbelse beeld’ van zonde, namelijk ‘River’ van Eminem en Ed Sheeran. ‘River’ gaat over een relatie waarin een man en zijn vriendin allebei vreemdgaan. De man begint ermee en de vrouw ontdekt dat. Vervolgens neemt ze wraak door vreemd te gaan met Eminem. Ze wordt zwanger van de rapper en pleegt uiteindelijk abortus.

Betrapt met andere man
“Waarom doe ik de vuile dingen die ik doe?” rapt Eminem onder andere. Heeft hij het over zijn eigen leven? ‘River’ gaat niet letterlijk over zijn leven, maar waarschijnlijk heeft Eminem wel wat eigen ervaring in deze song verwerkt. Zo is hij al twee keer gescheiden van dezelfde vrouw en zou hij haar ooit hebben betrapt met een andere man, en toen een pistool hebben getrokken.

Zonde betekent opstand en rebellie tegen God. Het laat je achter in totale chaos en ontreddering.

Het lied gaat over diepe vragen. Kun je seks loskoppelen van trouw en liefde? Wat betekent het om een relatie te hebben, om verantwoordelijkheid te nemen, om volwassen te worden? “Misschien is er wel meer tussen ons dan gewoon seks,” zegt de vrouw in de videoclip tegen Eminem. En dan, schreeuwend: “Neem verantwoordelijkheid voor je eigen f*cking daden, jij bent zo egoïstisch!”

Te pijnlijk
Het laatste couplet laat zien waar zonde toe leidt: complete chaos en ontreddering. “Als het leven een snelweg is, dan slinger ik op hoge snelheid over vijf rijbanen.” Die ‘liefdes-driehoek’ heeft Eminem achtergelaten als een wrak, rapt hij. “Wat kan ik nog meer zeggen? Het was leuk voor een tijdje. Ik weet zeker dat ik van jouw lach had gehouden…” Die laatste zin – gericht tegen de ongeboren baby – is kennelijk te pijnlijk om verder over na te denken, want de rapper vervolgt snel: “Eigenlijk wilde ik geen abortus, maar f*ck it. Wat maakt nog een leugentje tegen ons ongeboren kind nou uit?”

Schokkend? Ja, maar zonde is ook schokkend. Misschien moeten we daar in de kerk eerlijker over zijn. Geweld, vloeken, overspel, leugens, zelfzucht en moord komen toch ook in de kerk en de refowereld voor? In gedachten, woorden of daden - maakt dat wezenlijk verschil? Is er iemand die kan zeggen dat het met zijn of haar hart wel in orde is, dat het bij hem of haar binnen wél een fijne, gezellige boel is? Misschien helpt het voor de buitenwereld ook als we het gewoon toegeven: Wij zijn geen keurige kerkmensen. Wij herkennen ons in Eminem. Wij zijn niet heilig, eerder schijnheilig. Wij zijn dood in ons egoïsme en zonde. Leven en hoop is er alleen dankzij die ene Redder: Jezus Christus.

Kan het geen opluchting zijn om die vrome maskers af te zetten? Om eerlijk te belijden:

“I’ve been a liar, been a thief
Been a lover, been a cheat
All my sins need holy water…”

Gertjan de Jong is medewerker communicatie bij de jongerenorganisatie LCJ.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher