Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 april 2018 door Arie van der Veer

Wat betekent het om verloren te zijn?

Ik had het in de blog van zaterdag over de angst om ‘verloren te gaan’. Iemand vroeg: ‘Wat is dat?’ Een serieuze vraag verdient een serieus antwoord. Laat me iets van vroeger vertellen. Want mijn opvoeding heeft daar alles mee te maken.

Mijn moeder kon behoorlijk in de put zitten. Over allerlei dingen, maar ook over het geloof. Eén van de vragen waar zij altijd mee worstelde was: ‘Hoe weet ik zeker dat ik een kind van God ben?’ Moeder was bang om ‘verloren’ te gaan. En dat hield voor haar simpel gezegd in: kom ik straks in de hemel? En hoe weet ik dat zeker?

Misschien komt het daardoor dat ik toen ik voorzitter van de EO was, heel vaak gesproken heb over Lucas 15. Het bekende hoofdstuk met drie gelijkenissen over Gods liefde voor het ‘het verlorene’.

De herder liet zijn 99 schapen in de steek om die ene die hij kwijt was, te gaan zoeken. En de vrouw die een muntje kwijt was, keerde haar huis met bezem om, en een vader stond dagelijks op de uitkijk of zijn verloren zoon misschien toch weer naar huis zou terugkomen.

Verloren in de Bijbel betekent niet dat je behoort bij die vele objecten behoort die op het politiebureau liggen te wachten op hun eigenaar maar die nooit komt opdagen.

Dus wat is verloren?
Voor het schaap hield dat in, dat hij wel kudde hoorde en van de herder was maar ook dat hij het contact daarmee kwijt was. Het verloren muntje betekende heel veel voor de vrouw. Maar zij was het kwijt. En de verloren zoon was niet zomaar iemand kwijt, maar zijn Vader.

Verloren zijn betekent God kwijt zijn.
Maar wie is God?

Verloren in de Bijbel betekent niet dat je behoort bij die vele objecten behoort die op het politiebureau liggen te wachten op hun eigenaar maar die nooit komt opdagen. Nee, de herder was op zoek, de vrouw maakte haar hele huis er voor schoon en de vader stond al op de uitkijk voordat de zoon de weg terug insloeg.

Johannes 1 vers 18 is een tekst die ik aan iedereen aanraad uit het hoofd te leren:
‘ Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.’ In de Herziene Statenvertaling staat: ‘die heeft Hem ons verklaard.’

Al jaren heb ik veel aan wat Johan Frinsel sr. ooit tegen mij zei. Hij vertelde op een keer dan een paar van zijn kinderen niet gelovig waren. Toen vroeg ik aan Johan: ‘Hoe kun je daar meeleven?’ Zijn antwoord van toen blijft mij mijn leven lang bij:
‘Als ik aan mijn kinderen denk heb ik geen hoop, maar denk ik aan God dan heb ik alle hoop’.

Hoe groot is Gods liefde!

Wat betekent het verloren te zijn?
Dat is het schaap dat zich niet laat vangen en een zoon die die weigert naar zijn vader te gaan.

Angst om verloren te gaan?
Er bestaat ook zoiets als verdriet om iemand die zich niet laat vinden.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Het lijkt erop, dat zowel Johan Frinsel sr als Arie van der Veer

geloven dat al het verlorene gevonden zal worden. Mooi.
A
Je bent pas verloren na je fysieke dood als zondaar als je het evangelie niet kent.

Voor je fysieke dood veroordeel je jezelf tot verloren gaan in de toekomst (Joh. 3:18) als je niet voor Jezus Christus kiest als verlosser.Een kind van God zal de 2e dood niet kennen omdat hij in Christus is.Shalom
D
Beste Abe,

Het schaap en de zoon (Lucas 15) leefden nog terwijl ze als verloren werden beschouwd. Tijdens hun leven werden ze gevonden.

Jammer dat God volgens u zo onmachtig is, dat Hij niet in staat is degenen die niet voor Jezus kozen te redden. In uw gedachtegang moet de mens zichzelf redden door te kiezen. Dan is het geen zuivere genade van God, toch?

In 1 Timotheus staat, dat God de Redder van alle mensen is en dat God wil dat alle mensen gered worden. Welke wil is sterker: die van de mens of die van God? Zomaar wat vragen.
Toon meer reacties (1)