kinderen

God

24 april 2018 door Jeffrey Schipper

"Kinderwerk werd benoemd als ‘zieltjes winnen’"

Kinderwerk vanuit de kerk kan door mensen uit de buurt worden ervaren als ‘zieltjes winnen.’ Dat heeft Christel Philippo ervaren in Breda. In deze stad wil de Kerk van de Nazarener aanwezig zijn in de wijk door middel van kinderactiviteiten.

De CHE is een bruisende christelijke hogeschool en kenniscentrum. In alle studies staan mens en maatschappij centraal. De CHE vindt het belangrijk dat je je geloof bij je werk betrekt!

Het is de uitdaging van bijna iedere kerk in een stad: hoe kun je missionaire activiteiten vormgeven, rekening houdend met de missie van de kerk en het verlangen wat er leeft in de gemeente, de behoeften van de kinderen in de wijk en de praktische mogelijkheden van de kerk? Daarvoor heeft Christel onderzoek gedaan in de wijk en in de kerk. Voor haar afstudeeronderzoek aan de Christelijke Hogeschool Ede verdiepte Christel zich in één van die kerkelijke activiteiten, genaamd Kids Inn.

Voor kinderen uit een achterstandswijk organiseert de Kerk van de Nazarener in Breda Kids Inn. Wat houdt Kids Inn in?
“Bij de Kids Inn zorgen we voor een gezellige middag voor kinderen uit de wijk rondom het kerkgebouw. We beginnen altijd met een verhaal waar een boodschap in zit. De kinderen zitten dan in een kring en we praten kort even na. Daarna is er meestal een knutselwerkje naar aanleiding van het thema. Maar we hebben ook wel eens koekjes gebakken en een spelletjesmiddag gedaan.

Na het werkje gaan we wat drinken met lekkers er bij. En daarna is er nog tijd voor een spelletje, als het even kan buiten. Bij het gebouw is een speelplein en een tuin, waar de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. We hebben er bewust voor gekozen om missionair present te zijn. We vertellen geen Bijbelse verhalen, maar willen door onze open houding onze liefde voor God en mensen laten zien."

Door dit kinderwerk ontstaat er langzaamaan vertrouwen bij de mensen, schrijf je. Heb je daar een voorbeeld bij?
“De mensen uit de wijk waren erg argwanend toen onze kerk het voormalige buurthuis kocht. Er waren heel negatieve reacties, toen wij bij een buurtoverleg aanwezig waren. Mogelijk kinderwerk werd letterlijk benoemd als ‘zieltjes willen winnen’. We hebben toen een beetje afstand genomen en zijn toen toch zelf gestart met kinderwerk. Het begon met een paar kinderen, soms was er maar één, soms zelfs geen een. Toch hebben we volgehouden en nu zijn er bijna altijd 18 kinderen. Ouders blijven vaak even koffiedrinken, ze helpen met het werkje en met het opruimen.

"Missionair werk vraagt veel geduld, volharding, een open houding, maar ook veel gebed."

Er is contact ontstaan met de woningbouwstichting uit de wijk en we hebben ook contact met de welzijnswerker uit de wijk. Dat helpt nu om het vertrouwen te doen groeien. Men merkt dat we, ondanks dat we van de kerk zijn, toch gewone mensen zijn waarmee te praten valt. Onlangs is er een gezamenlijk overleg geweest van de woningbouwstichting, de welzijswerker, mensen uit de wijk en wij en van daaruit is het idee ontstaan om een kinderweek te organiseren, samen met ouders/grootouders uit de wijk. Dat gaan we deze zomer realiseren.”

Je hebt onderzoek gedaan naar gelijkwaardige kinderprojecten in Brabant. Wat is het geheim van een succesvol kinderproject?
“Doorzettingsvermogen, volharden ondanks dat het moeilijk gaat. Wees eerlijk en open naar ouders waar je mee bezig bent.”

Welke les heb je geleerd op het gebied van missionair (kinder)werk?
“Missionair werk vraagt veel geduld, volharding, een open houding, maar ook veel gebed. We hebben het kinderwerk in de gemeente steeds onder de aandacht gebracht door het in de nieuwsbrief te vermelden en we hebben er gebed voor gevraagd. We merken dat God het werk zegent als je vertrouwt dat je in Zijn wil staat. Er zijn ook bekwame mensen vanuit de gemeente enthousiast geworden en opgestaan om mee te helpen. We merken dat de mensen uit de wijk die komen en hun kinderen aan ons toe vertrouwen erg positief en dankbaar zijn dat er een plaats is in de wijk waar hun kinderen veilig naar toe kunnen komen en waar ze een fijne middag met elkaar beleven.”

Benieuwd naar het volledige afstudeeronderzoek van Christel Philippo? Stuur haar dan een e-mail.

Benieuwd naar de CHE-opleiding Godsdienst Pastoraal Werk (GPW)? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher