Ds. P. Molenaar

God

24 april 2018 door Jeffrey Schipper

Emeritaat op de meest eervolle wijze: wat wil dat zeggen?

''Emeritaat op de meest eervolle wijze'. Pas zag ik bij een dominee staan dat hem op de meest eervolle wijze emeritaat is verleend.' Een vragensteller vraagt zich via de vragenrubriek van Refoweb.nl af wat dit te zeggen heeft. Ds. P. Molenaar geeft antwoord.

"Liever zou ik daar niets achter zoeken," reageert de hervormde emeritus-predikant uit Lunteren. "Emeritaat is kerkelijk mogelijk, zoals we daarover eerder hebben geschreven. De ene kerkenraad zal het emeritaat vermelden met de toevoeging “meest eervol”, de andere niet. Over de gezondheid van een predikant oordeelt uiteraard niet een kerkenraad. Kerkelijke instanties beoordelen dat na een medische keuring , wanneer iemand met vervroegd emeritaat gaat.

Laten we het emeritaat vooral zien als een ambtelijk regeling, waarbij de Heere Zijn dienaren niet meer stelt in de volle dienst, maar toch nog gelegenheid geeft om wat te doen, naar de krachten die hen nog gegeven zijn. Daarom geen wantrouwen koesteren naar kerkenraden of predikanten vanwege emeritaat. Er zijn al zorgen genoeg in de verschillend kerkverbanden.

Een emeritaat kan soms heilzaam zijn voor de predikant of ook voor de gemeente. Wij als dienaren zijn beperkt en ook de gemeenten met kerkenraden hebben altijd wel tekorten in geestelijk of ambtelijk opzicht."

Lees het volledige antwoord van ds. P. Molenaar op Refoweb.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher