Mark Rutte

Nieuws

23 april 2018 door ANP

Rutte kijkt met extra belangstelling naar 100-jarige SGP

Het kabinet kijkt met ''extra belangstelling" naar de mening van de SGP, zei premier Mark Rutte zaterdag op het jubileumcongres van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in Nieuwegein, schrijft het ANP. De partij viert daar haar honderdjarig bestaan.

Rutte zei ook dat het huidige kabinet "met enige zorg kijkt naar de zeer bescheiden meerderheid" van één zetel in de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Daarmee wordt er "met extra belangstelling naar de opvattingen gekeken van de staatkundig gereformeerden", aldus Rutte.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kan slechts bogen op een meerderheid van één stem in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Ook tijdens de eerste twee kabinetten van Rutte werd geregeld een beroep gedaan op de steun van de SGP.

Reactie Van der Staaij
''Wij waarderen het dat het kabinet uitstraalt steeds op zoek te zijn naar bredere steun in de Kamer," zei partijleider Kees van der Staaij later in zijn rede. Al voegde hij er ook aan toe dat het ook ''bittere noodzaak" is.

Hij maakte duidelijk waar zijn partij aan hecht. Zo zal hij Rutte III ''krachtig" aanspreken op een pro-Israëlkoers en riep hij het kabinet op tempo te maken met regelgeving zodat winkeliers niet gedwongen kunnen worden hun winkels op zondag open te hebben.

Ook wil hij de financiële positie van gezinnen verbeterd zien, vooral de belastingdruk voor eenverdieners stoort hem. Het ''fanatiek-seculiere gedachtegoed van D66 en niet zelden ook de VVD" op gebied van abortus en euthanasie heeft tegendruk nodig.

Reacties

Yes! Go SGP!!
REAGEER
H
Deze belangstelling voor de SGP, geveinsd of niet, heeft Rutte veel opgeleverd. Want de SGP stemde afgelopen donderdag, als enige partij in de oppositie, niet mee met de motie van afkeuring van de oppositie. Baudet heeft dan ook heel goed uitgelegd waarom juist een partij als de SGP -geldt ook voor de CU en het CDA- voor de motie had moeten stemmen. Aan het politieke instinct van Rutte mankeert weinig. Aan dat van de SGP des te meer.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher