PKN synode

Nieuws

23 april 2018 door Jeffrey Schipper

Synode PKN akkoord met twaalfjaarsregeling predikant en gemeente

Predikanten en gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) krijgen definitief de mogelijkheid om na twaalf jaar uit elkaar te gaan. Van de 70 synodeleden stemden er 52 in met dit voorstel, schrijven het Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad.

Het gaat om een van de voorstellen uit de nota ‘Naar een cultuur van mobiliteit’, van de werkgroep Mobiliteit Kerk 2025, van de PKN. Dominees in de PKN zouden na twaalf jaar in een gemeente te hebben gestaan, in goed overleg moeten kunnen vertrekken. Ook als hij geen conflict heeft met de gemeente en hij geen beroep heeft ontvangen. Nu is zo’n afscheid na twaalf jaar nog onmogelijk. Een aanstelling van een predikant is in principe voor onbepaalde tijd.

Scriba dr. René De Reuver benadrukte dat de regeling geen verplichting is, maar een mogelijkheid: predikant en gemeente kúnnen na twaalf jaar besluiten uiteen te gaan. "Het zou jammer zijn als we dit instrument om de mobiliteit van predikanten te bevorderen, niet meer zouden hebben."

De twaalfjaarsregeling komt in 2020 opnieuw op de synodeagenda. Als de synode dan (opnieuw) groen licht geeft, gaat de maatregeling op 1 januari 2021 in.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher