Stef Blok

Nieuws

20 april 2018 door ANP

Minister Blok gaat pleiten voor corridor Gaza-Westoever

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gaat bij Israël en de Palestijnen pleiten voor een verbindingsroute tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Dat zei hij in de Tweede Kamer, meldt het ANP. Blok doet dat op voorstel van D66 en ChristenUnie. De Tweede Kamer heeft waardering voor het initiatief van beide partijen.

Een corridor tussen beide Palestijnse gebieden is al een oud plan, maar nooit gerealiseerd. De regeringspartijen hebben het "afgestoft" omdat de impasse tussen Israël en de Palestijnen moet worden doorbroken, aldus Joël Voordewind (ChristenUnie). Ze hebben het al met de ambassadeurs van Israël en de Palestijnse Autoriteit besproken die hebben laten weten serieus naar het plan te willen kijken.

Zo'n landroute moet zorgen voor betere toegang tot medische zorg, mogelijkheden tot familiehereniging en meer handel. Sjoerd Sjoerdsma (D66) erkent dat de kans niet zo groot is dat het plan slaagt ("we moeten wel realistisch zijn”), maar Gaza is een "openluchtgevangenis, dat is onhoudbaar”.

ChristenUnie en D66 denken zeer verschillend over het Palestijns-Israëlische conflict. Dat zij desondanks toch met dit plan komen, kreeg steun van andere partijen. Lilianne Ploumen (PvdA) heeft lof voor deze stap. Bram van Ojik van GroenLinks heeft er "veel sympathie” voor. "Het is goed dat ze over hun schaduw heen springen.”

Gaza is grotendeels van de buitenwereld afgesloten. De economische situatie in Gaza is zeer slecht. De werkloosheid is enorm en het overgrote deel van de bevolking is afhankelijk van hulp. De grensstrook wordt sinds 2007 geregeerd door de radicaal islamitische Hamas.

Reacties

H
Verandering is alleen mogelijk als de Palestijnen aanvaarden dat Israël het thuisland van de Joden is, dus Israël als Joodse staat erkennen. Zolang dat niet gebeurt, zal er niets veranderen. De slechte levensomstandigheden in de Gazastrook is het gevolg van het beleid dat Hamas daar voert. De Hamasregering interesseert zich niet voor het welzijn van hun eigen bevolking, maar is alleen bezig met corruptie en het opzetten van strijdgroepen tegen Israël. Daar gaan al hun geld en middelen aan op.
REAGEER
Hoe kwam het ook alweer dat Gaza een 'open gevangenis' is geworden? Is het niet slimmer om de oorzaak aan te pakken? Wie heeft er baat bij de verspreiding van het risico?
REAGEER
J
Kan uit de koker van D66 iets goeds komen??

en de CU trapt er opnieuw in.

Hamas krijgt in dat geval een nieuw afzetgebied voor hun handel:

Terreur en Jodenhaat.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher