generale synode PKN

Nieuws

20 april 2018 door Reformatorisch Dagblad | Nederlands Dagblad

Geen vertrekcompensatie voor PKN-predikanten

Er komt geen 'vertrekcompensatie' om de mobiliteit van predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te bevorderen. Dat heeft de generale synode van de Protestantse Kerk donderdag in Doorn besloten volgens het Reformatorisch Dagblad.

Het moderamen van de PKN kreeg de opdracht om te onderzoeken in hoeverre en onder welke voorwaarden het mogelijk is de mobiliteit van predikanten te bevorderen door een financiële compensatie te verstrekken aan predikanten die een predikantsvacature scheppen door te verhuizen naar een plaats met een lagere werktijd. Door middel van de 'premie' zouden predikanten worden aangemoedigd om een beroep aan te nemen.

Besloten is om het onderzoek stop te zetten. Een algemeen recht op vertrek-compensatie zou een ‘luxe unicum’ zijn in de arbeidsvoorwaardelijke verhoudingen in ons land. Een werknemer die kiest voor een andere baan met minder werktijd, heeft geen wettelijk recht op compensatie. Bovendien zou de maatregel te veel kosten met zich meebrengen en zijn er twijfels over het effect van de maatregel.

Tijdens de generale synode werd duidelijk dat vier Indonesische gemeenten toetreden tot de PKN, voegt het Nederlands Dagblad toe. De Perki-gemeenten in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam-Buitenveldert/Uithoorn treden toe tot de PKN. Maar de gemeenten in Amsterdam-Zuidoost, Almere, Zwolle en Arnhem gaan niet mee. Zij blijven de Perki-vereniging vormen. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher