Nieuws

19 april 2018 door SGP

SGP: laat scholen energie besparen en gas terugnemen

Deze week pleit het SGP-Kamerlid Chris Stoffer tijdens het congres ‘Duurzaam Doen’ op het Hoornbeeck college voor inzet van het Rijk om schoolgebouwen van het gas af te helpen.

De kersverse SGP-woordvoerder energie en milieu vindt dat een versnelling van energiebesparing mogelijk en nodig is: "Van de bijna tienduizend schoolgebouwen in Nederland heeft nog zeker een kwart het label G. Daar valt nog veel energie te besparen. Scholen lopen echter tegen financieringsproblemen aan."

Het SGP-Kamerlid constateert dat de bekostiging vanuit het Rijk nog uitgaat van verouderde eisen en dat renovatie tussen wal en schip is gevallen. Chris Stoffer: "Renovatie is nodig om een energiebesparingsslag te slaan. Gemeenten en schoolbesturen spelen de bal echter naar elkaar toe. Zo wordt het niks. Er was een Green Deal tussen scholen en overheden, maar die is inmiddels afgelopen. Er was een subsidieregeling voor energieadvies. Het budget is inmiddels op. Zo komen we er niet."

De SGP-woordvoerder pleit ervoor dat de ministers Slob (Onderwijs) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) scholen over de investeringsdrempel voor energiebesparing heen helpen. "Eén. Er moet met steun van minister Wiebes een onafhankelijk kenniscentrum komen dat scholen adviseert over energiebesparing en de aanschaf van zonnepanelen. Twee. Ik vind dat de bekostigingssystematiek voor schoolgebouwen zo aangepast moet worden dat forse energiebesparing voor alle scholen binnen handbereik komt. Drie. Ik ga voorstellen om scholen onder de kleine ondernemersregeling te laten vallen, zodat ze geen BTW af hoeven te dragen voor de zonnestroom die ze aan het net leveren," aldus Stoffer.

Het Kamerlid wijst erop dat zo twee vliegen in een klap geslagen worden: "Goed voorbeeld doet bij de leerlingen hopelijk goed volgen. Aanschouwelijk onderwijs dus. Ik zeg: doen!"

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher