Yvonne Zonderop

Nieuws

18 april 2018 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van Yvonne Zonderop over Nederland en het christendom

De Nederlandse journaliste Yvonne Zonderop pleit voor de herwaardering van het christendom in een postseculiere cultuur. Ons land heeft zich volgens haar in de tweede helft van de vorige eeuw bevrijd van religie en dat heeft volgens de voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant niet goed uitgepakt. De Volkskrant sprak met haar. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje.

  • "De uittocht uit de kerk was niet alleen, en waarschijnlijk niet in de eerste plaats, een afscheid van God. Het was een afscheid van een sociale constellatie. Van alle conventies die bij een levensbeschouwelijke zuil hoorden."
  • "We zijn vergeten dat onze identiteit is doortrokken van het christendom. Het is vijftien eeuwen lang een voorname bron van inspiratie geweest. Door het geloof af te leggen hebben we onszelf ontdaan van een zekere nederigheid."
  • "We hebben met veel misbaar onze wortels in het christendom doorgehakt. Daardoor begrijpen we een deel van onze eigen cultuur niet meer. En we begrijpen andere gelovigen slecht."
  • "Er is altijd geloof geweest buiten de gevestigde kerken. En zelfs binnen kerken maken gelovigen hun eigen voorstelling van zaken. Ze volgen helemaal niet per se wat meneer pastoor of de dominee zegt. Maar de energie zit bij de buitenkerkelijke geloofsgemeenschappen. Daar bruist het."
  • "Laten we nu eens benoemen dat het christendom nog steeds onze cultuur schraagt. Laten we nu eens onder woorden brengen waarom het cultuurchristendom, waarbij de effecten van het geloof op het persoonlijk en maatschappelijk leven centraal staan, voor veel mensen van grote waarde is. Dat het bij ons hoort en dat het bij uitstek bij Nederland hoort."

Lees het volledige interview met Yvonne Zonderop in de Volkskrant.

Reacties

Zou het ook kunnen zijn, dat de 'echte' zoekers naar het Leven, gaandeweg liever buiten in de Zon zitten, dan in een muffe omgeving waar alle Leven uit verdwijnt?

www.deus-loquitur.nl
REAGEER
W
Het is belangrijk is dat we gaan begrijpen dat Gods Geest en Woord een leidraad geeft in alle terreinen van het leven; politiek, psychologie, zakenleven, waarheidsvinding, productief vergaderen etc., en ons laten uitdagen om hieraan creatief vorm te geven. Een reden waarom het geloof voor buitenstaanders vaak weinig interessant lijkt is dat Christenen hun eigen zuil hebben gevormd met politiek correcte ideeën die alleen relevant zijn voor gelijkgestemden.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher