ambulance

Nieuws

16 april 2018 door Jeffrey Schipper

Dochter ds. W. A. Zondag (14) verongelukt in Gouda

"Kun je na het overlijden van je zoon of dochter zeggen: 'Uw wil geschiede?'" Deze vraag stelde ds. W. A. Zondag afgelopen zondag tijdens zijn preek. Maandagmiddag, een dag later, kreeg hij zelf verschrikkelijk nieuws. Zijn dochter Rhodé (14) is die middag verongelukt.

Het ongeluk gebeurde op de Thorbeckelaan in Gouda. Het meisje zat op de fiets toen ze onder de langsrijdende bus terecht kwam, schrijft Omroep West. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het slachtoffer ter plekke te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Meerdere mensen hebben het ongeluk zien gebeuren en krijgen slachtofferhulp aangeboden. De buschauffeur is naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

"Als ik denk aan wat mensen om mij heen mee moeten maken...," vertelde ds. Zondag afgelopen zondag tijdens de avonddienst in de gereformeerde gemeente te Woerden. "Onlangs zijn in andere kerkelijke gemeenten twee mensen op relatief jonge leeftijd gestorven. En dan zeggen: 'Uw wil geschiede?'" Zondag verwijst naar het recente overlijden van de dochter van ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis. "Dan is ze gestorven en moet je je werk weer doen. En dan zeggen: 'Uw wil geschiede?' Het zou je zoon of dochter maar zijn... 'Uw wil geschiede!' Dat is wat Jezus Zijn discipelen leert."

Tijdens de ochtenddienst maakte de predikant duidelijk dat "vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen", verwijzend naar weduwe uit Lukas 7. De vrouw begroef haar enige zoon. Jezus liet hem vervolgens opstaan uit de dood. "Het verdriet is niet te peilen als je zoon sterft. (...) Vanaf het moment dat Adam 'nee' zei tegen God zei hij vrijwillig 'ja' tegen dood. En toen moest hij aansluiten in de rouwstoet van de satan. Want zo is het. Satan en de dood horen bij elkaar. Die rouwstoet wordt langer en langer. Die stoet klaagt en beklaagt."

"Na de dood moet je voor God verschijnen. Als klein jongetje werd ik stil toen de kerkklokken luidden na een sterfgeval. Als ik niet wist dat die persoon bekeerd was, beklemde mij dat. Als we niet weten dat we bij de Heere Jezus mogen zijn hebben we alle reden om bedroefd te zijn en te klagen over onze zonden. Jezus riep op onze zonden te belijden, waarna Hij ze vergeeft."

"Jezus zegt: 'Wie volgt Mij? Ik zal de dood overwinnen.' Nu jaagt de dood geen angst meer aan. De Heere Jezus heeft de duivel en de dood verslagen. Wie in Hem gelooft heeft eeuwig leven."

Zondags dochter Rhodé was een leerlinge uit VWO-2 van het Driestarcollege te Gouda.

- We bespreken het overlijden van de dochter van ds. W.A. Zondag ook in onze podcast.

- Klik hier om de recente preken van ds. Zondag terug te luisteren.

- Lees ook het overlijdensbericht op de website van GerGeminfo.nl.

Reacties

Trouwens stilmakend, dat hij net over deze woorden gepreekt had....
J
Verschrikkelijk voor deze predikant en zijn gezin.

Het geeft mij veel gedachten. Hoe kan dit gebeuren na zo n preek.

Is het beproeving/verzoeking?

Is dit de wil van de Heere?

Is dit een aanval?

Veel van Gods kinderen worden aangevallen in deze tijd.

In ieder geval bid ik dit gezin de kracht en nabijheid, troost en liefde van onze Heere Jezus Christus toe.

Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher