China politie

Dagelijks leven

16 april 2018 door Tineke van der Waal

China telt inmiddels 570.000.000 ogen

China telt momenteel ongeveer 170 miljoen bewakingscamera’s in winkelcentra, op bruggen, stations, snelwegen, in dorpen.

In 2020 moeten het er 570 miljoen zijn: één camera per twee Chinezen. Deze ontwikkeling gaat samen op met het opzetten van een nationale database met gegevens van elke burger. Ben je in beeld van een camera, dan is binnen enkele seconden bekend wie je bent, want het zijn apparaten met gezichtsherkenning. Politie en bedrijfsleven kunnen je volgen, of je nu aan het winkelen of reizen bent of te hard rijdt. Mocht je nog een boete open hebben staan, dan duurt het niet lang of er gaat een alarmbel.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Big data
Big data ontwikkelt zich snel in China. Alles wat kan op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt gebruikt. Een integere, kredietwaardige samenleving is volgens de overheid het uiteindelijke doel. Daar blijft het niet bij, schrijft Mareike Ohlberg in een rapport van het Duitse onderzoeksinstituut Merics. Het sociaal kredietsysteem dat in 2020 klaar moet zijn, is een vergaarbak van informatie ‘die de staat kan gebruiken om gedrag te observeren, te beoordelen en uiteindelijk ook bij te stellen door te straffen en te belonen. Terecht wordt het geïdentificeerd als ‘potentieel middel voor totalitaire surveillance’.’

Elke stap die je neemt en elk contact dat je hebt, wordt door onzichtbare ogen gevolgd. Zo veel intelligente camera’s in de openbare ruimte geven een beklemmend gevoel. BBC-journalist John Sudworth weet hoe dat is. Hij heeft bij wijze van test op een Chinees politiebureau een foto van zichzelf laten maken, parkeert vervolgens zijn auto aan de rand van het centrum en loopt de stad in, in afwachting van het moment dat hij opgespoord wordt. Binnen zeven minuten (!) komt een groepje agenten op hem af.

Voor christenen in China betekenen de camera’s een grote bedreiging, vooral omdat er de laatste maanden te veel ongunstige berichten zijn als het gaat om de godsdienstvrijheid in het land. Christelijke organisaties in Nederland die relaties met christenen in China hebben, merken dat de situatie verslechtert. Werden ze tijdens bezoeken in 2016 geschaduwd – dat was (weer) nieuw –, sinds een aantal maanden vragen Chinese christenen hen liever niet te komen; buitenlands bezoek en contact brengen hen in gevaar. Omdat de Chinese overheid ook bankrekeningen in de gaten houdt, is het zelfs moeilijk om financiële steun te geven.

Het begon wellicht drie jaar geleden, toen president Xi Jinping – hij mag inmiddels levenslang aanblijven – sprak over ‘controle van illegale godsdienst’. Hoe de situatie ‘de afgelopen achttien maanden dramatisch verslechterd’ is, zette de Amerikaanse christelijke organisatie Asia Harvest onlangs in een special over China op een rij. Reden om boven de editie te zetten: ‘Bid alstublieft voor de christenen in China’.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 12 april 2018, of download hier de gratis pdf. Klik hier voor en abonnement op De Waarheidsvriend.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher