paus Franciscus

Nieuws

13 april 2018 door Katholiek Nieuwsblad

Paus geeft ‘ernstige fouten’ toe in Chileense misbruikzaak

In een brief aan de Chileense bisschoppen erkent paus Franciscus ernstige beoordelingsfouten te hebben gemaakt in de “perceptie van de situatie” van verschillende misbruikzaken in Chili.

De brief komt als reactie op het eindrapport van de Maltese aartsbisschop Charles Scicluna, die als speciaal gezant van het Vaticaan naar Chili ging om met misbruikslachtoffers te spreken. De paus schrijft dat “met name het gebrek aan waarheidsgetrouwe en evenwichtige informatie” hem ertoe bracht om de ernst van de situatie niet goed in te schatten.

“Ik vraag vergiffenis aan allen die ik heb beledigd”, schrijft de paus, die de hoop uitspreekt persoonlijk in gesprek te gaan met slachtoffers en hun vertegenwoordigers in de komende weken. Ook nodigt Franciscus de Chileense bisschoppen uit naar Rome om de conclusies van het onderzoek te bespreken.

“De verzamelde getuigenissen spreken op sterke wijze, zonder toevoegingen of verzachtingen, over vele gekruisigde levens. Ik beken dat dit pijn en schaamte heeft bij mij heeft veroorzaakt”, aldus de paus in de brief.

Tijdens zijn reis naar Chili en Peru in januari, verdedigde Franciscus de Chileense bisschop van Osorno Juan Barros, die op de hoogte zou zijn geweest van het misbruik door Fernando Karadima. De populaire Chileense priester blijkt op grote schaal minderjarigen te hebben misbruikt.

Barros zou ook als secretaris van de aartsbisschop van Santiago brieven van slachtoffers hebben verdonkeremaand. De paus omschreef de beschuldigingen aan het adres van Barros als “laster”. Die uitlating leidde ertoe dat de Amerikaanse kardinaal O’Malley de paus openlijk terechtwees.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher